Predloženi zakon ima za cilj poboljšanje zdravlja najmlađih ali i pomoć roditeljima u donošenju ispravnih odluka kada je u pitanju porodična ishrana.

Senator Gilberto Rodrigez je saopštio da će rasprava o novom zakonu početi u petak, 13. februara. Ukoliko novi zakon prođe potrebne procedure, on će zahtevati da nastavnici u državnim školama nadgledaju decu, a gojazne mališane će upućivati kod školskog pedagoga ili kod socijalne službe.

Pročitajte i Epidemija gojaznosti kod dece

Zdravstveni radnici bi se potom našli s detetovim roditeljima i utvrdili da li je uzrok gojaznosti loša ishrana ili je razlog medicinske prirode. Nakon toga, u skladu sa njegovim problemom, stručnjaci bi sastavili dijetu i program vežbanja prilagođen detetu. Svaki mesec roditelji bi imali obaveznu proveru na osnovu koje bi se utvrdilo da li se drže propisanog programa.

Nova kontrola bi bila sprovedena nakon šest meseci. Ako se ne bi pokazao nikakav napredak u vidu manjka kilograma i boljeg zdravstvenog stanja deteta, roditelji bi mogli biti kažnjeni u iznosu od 500 do 800 dolara.

Pročitajte i Kako pomoći tinejdžeru da na zdrav način izgubi kilograme?

Procenjuje se kako više od 28 odsto dece u Portoriku ima višak kilograma, ali mnogi lekari u toj ostrvskoj državi se protive novom zakonu, kojeg smatraju da je nepošten i da se problemu dečje gojaznosti prilazi s pogrešne strane.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.