Na jednom od gornjomilanovačkih proplanaka ponosno stoji jedna lepa kuća. Njena posebnost ogleda se i u tome što su nju gradili roditelji četvoro dece, baka i deka petoro unučadi, koji su na Đurđic od dva sina dobili još dve unuke.

Porodica Nikolić iz Gornjeg Milanovca s pravom se može nazvati porodicom za primer. Roditelji, koji su odgajili dve ćerke i dva sina, vredno su radili čitavog života da bi mogli da ih othrane i iškoluju. Ćerke su poudavali, a sa sinovima napravili veliku kuću za tri porodice. Kad su se sinovi oženili, svi radovi oko nje su se priveli kraju.


Mlada Sanja (24) je jedinica. Roditelji su joj se razveli dok je još bila dete, tako da su ona i njena mama živele same i bile potpuno upućene jedna na drugu. Pred kraj srednje škole je upoznala Miška (31) koji je odrastao u potpuno drugačijoj porodici.

Ljubav između Sanje i Miška je planula na prvi susret. Sanja je tada završavala srednju školu i planirala da se pridruži mami koja se odselila u Ameriku i tamo nastavi školovanje. Međutim, taj plan je bio sve manje realan kako je ljubav među njima rasla, te su se posle godinu dana zabavljanja odlučili za brak i zajednički život u Miškovoj porodičnoj kući. Na jednom spratu kuće su uredili svoj dom i odmah po završetku radova želeli prinovu. Nisu očekivali da će morati da prođu kroz četiri godine borbe za potomstvo. 

"Na trenutke sam bila očajna. Stalno sam na nekim pregledima, slušam razne savete, sve se nadam nešto će pomoći, a ništa ne pomaže. U tim trenucima mi je značilo da se čujem sa mamom , ali mi je  od velike koristi bila i svakodnevna podrška i pomoć koju mi je pružala Miškova mama. Iako su svi bili uz mene,  jedini koji je zaista mogao da me umiri i razveseli je bio Miško. I danas mu se divim koliko je snage imao za mene, a i njega je isti problem mučio", priseća se Sanja teške četiri godine.


"Ja sam nekako oduvek znao da ćemo imati bebu. Više mi je bilo žao što je ona bila toliko tužna, nego što još nema bebe. Možda sam zato svaki njen predlog prihvatao bez komentara, čak i kad mi je izgledalo besmisleno", odgovara Miško.


U jednom momentu je Sanja rešila da se odmori, da napravi pauzu i od zvanične i od alternativne medicine, kad je u kuću došla neka od starijih žena iz familije koja je počela da joj priča o doktoru Stevanoviću iz Vrnjačke Banje. Srećom po Sanju, doktor Stevanović je odmah posumnjao na sindrom policističnih jajnika, što je kompleksno oboljenje koje iziskuje istovremeno ginekološko i endokrinološko lečenje i može ugroziti celokupno zdravlje ako se ne leči. Uz strogu kontrolu i praćenje lekara, Sanja je korigovala svoj način ishrane i, uz blago stimulisanje jajnika, vrednosti šećera u krvi su stabilizovane i došlo je do ovulacija. Posle par meseci ona je ostala u drugom stanju.
Nakon ovih lepih vesti, ubrzo je stigla još jedna - Miškov brat i snaja su takođe čekali bebu. Dve trudnice u jednoj kući su značile manju pomoć Miškovoj mami, ali bi ona rado da opet tako ugađa svojim snajkama.

Očekivalo se da će bebe stići u razmaku od mesec dana. Međutim, kada je osvanuo 16. novembar, Miškov brat je otišao sa svojom ženom u gornjomilanovačko porodilište, a Miško i njegova supruga su se uputili u Čačak.
Velika porodica Nikolić je oko 14 časova postala bogatija za jedog člana - devojčicu koja se rodila u Gornjem Milanovcu, a nakon nekoliko časova, carskim rezom na svet je stigla i mala Đurđa u Čačku.


Sve buduće mame i tate koji žele da učestvuju u emisiji "Vreme je za bebe" mogu da se jave na broj telefona: 011/6305734011/6305734 ili da se prijave na i-mejl: vera@nira.rs

Vera Novaković


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.