U strahu od negativnih reakcija i neželjenih dejstava roditelji u Bosni i Hercegovini u sve većem broju odbijaju da vakcinišu decu MMR vakcinom, zbog toga što se ona sve češće povezuje sa pojavom autizma kod dece, pišu banjlaučke "Nezavisne novine".

MMR vakcina se daje kao zaštita od malih boginja ili morbila, rubeola i zauški, a dobija se nakon navršene prve godine života. 

Glavni federalni epidemiolog Jelena Ravlija upozorava da su roditelji, nažalost, žrtve interneta na kojem se mogu pronaći svakakvi tekstovi koji nisu zasnovani na dokazanim činjenicama. 

Pogledajte i Kako prepoznati i lečiti male boginje kod dece

"Studija koja je povezivala autizam i MMR vakcinu nikad nije naučno dokazana, a nakon detaljne analize u kojoj je utvrđen niz ozbiljnih stručnih nedostataka ona je povučena i većina autora je povukla svoju podršku studiji", pojasnila je Ravlija. 

Prema njenim rečima, nedavna epidemija rubeola i trenutni problem koji i Republika Srpska i Federacija BiH imaju sa morbilama upravo su posledica nevakcinisanja. 

"Roditelji ne znaju kakve sve trajne posledice ove bolesti mogu da ostave na zdravlje dece, između ostalog tešku upalu pluća ili sterilitet, posebno kod muške dece", upozorila je Ravlija i pozvala roditelje da za svaku nedoumicu potraže savet pedijatra ili epidemiologa i savete s interneta ni slučajno ne slušaju kada su u pitanju ovako ozbiljne stvari. 

Procenat onih koji su primili vakcinu protiv malih boginja, zauški i rubeola u 2013. godini u Republici Srpskoj je iznosio 89 odsto. 

Načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS Ljubica Jandrić kaže da su, nakon što su analizirali podatke dostavljene sa terena, došli do informacije da se najveći broj obolelih odnosi na lica koja su rođena u predratnom i ratnom periodu i nisu vakcinisana MMR vakcinom prema obaveznom kalendaru. 

Jandrić je precizirala da je do sada u RS prijavljeno 2.167 obolelih od morbila koji su registrovani u 40 opština, najveći broj ih je opštinama Bijeljina, Bileća i Bratunac, a epidemije su prijavljene u 17 opština i gradova.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.