Ni deca intelektualaca više nisu retkost u domu. Naslednici lekara, profesora univerziteta, vlasnika velikih firmi nisu danas imuni na bežanje od kuće, skitnju, krađe... Iskustvo vaspitača Zavoda za vaspitanje dece i omladine “Vasa Stajić” u Beogradu govori da imućni i obrazovani roditelji ne pokazuju veće interesovanje za tretman svoje dece, ali su zato oni sa tanjim novčanikom mnogo iskreniji.

Pročitajte i Vaspitni stil prilagođen agresivnom detetu

Dragan Rolović, direktor beogradskog “sivog doma”, čitav životni i radni vek je proveo u Ulici Jove Ilića. Još kao dete igrao se sa “domcima”, a danas o njima brine. Kaže, za 28 godina rada u penziju je ispratio samo troje kolega. Većina je odustala od učešća u rešavanju tuđih problema, a ima i onih koji nisu dočekali prvu penziju.

Statistika se u odnosu na period od pre dve i po decenije drastično promenila. Tada je najveći broj štićenika u dom “Vasa Stajić” dolazio iz romskih porodica, oko 70 odsto, danas je situacija mnogo drugačija, njih je svega 15 procenata. Ostali su članovi disfunkcionalnih porodica, žrtve zlostavljanja i zanemarivanja, svedoci nasilja među najbližima, neki čak i ubistava. I dok je nekada ova ustanova bila poslednja stanica za kradljivce čokoladica iz samoposluge, sada je sve više učesnika teških krađa, razbojništava, a nije retka ni trgovina narkoticima.

Rolović kaže da bi na našim ulicama bilo 20 puta više mališana da sistem socijalne zaštite ne funkcioniše.

“Ovde deca dolaze, a da ne znaju čemu služi česma ili tuš, fond reči im je minimalan, neki su agresivni... Imali smo dečaka koji je polomio 200 prozora, šest televizora, bezbroj ormarića, cipelarnika, ali smo ponosni na njegov napredak”, priča sagovornik Novosti.

Najteži trenutak je, po priči vaspitača, kad odlaze iz doma. Mnogi se kasnije vrate sa suprugom i decom. Za njih nije uspeh da postanu visokoškolovani, već da ponosni prošetaju domskom zgradom sa kesama punih slatkiša namenjenih nekim novim klincima.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.