Bebe koje se rode sa telesnom masom ispod utvrđene granice imaju veći rizik da kasnije u životu obole od nekih hroničnih bolesti. Istraživanja su pokazala da pojava raznih poremećaja, prvenstveno zavisi od gena, ali i od sredine i uslova u kojima trudnica živi, načina ishrane i ponašanja.

PROČITAJTE I...Prevremeni porođaj - može li da se predvidi

Ukoliko buduća majka preteruje sa slatkišima, povećava se rizik da dete kasnije tokom života dobije dijabetes. Ako je majka dijabetičar, a pridržava se saveta i preporuka lekara, šanse da i beba nasledi bolest svode se na minimum.

PROČITAJTE I...Isti geni su zaduženi za čitanje i za matematiku

Stručnjaci su uvideli da informacije koje su zapisane u genima nisu nepromenljive, konačne, već da su podložne spoljašnjim uticajima i da možemo da ih menjamo: da ono što je dobro u genetskom zapisu, pod uticajem sredine može da postane loše, ili da ono što je loše, postane dobro. To je takozvano "fetalno programiranje".

"Telesna masa na rođenju ima suprotan odnos sa učestalošću kardiovaskularnih bolesti u odraslom dobu, odnosno što je masa na rođenju manja, to je rizik za pojavu bolesti veći", istakao je u intervjuu za Novosti ginekolog Nebojša Radunović.

PROČITAJTE I...Geni određuju kakvi ćemo roditelji biti?

Bolest ne mora nužno da se ispolji, ako neko ko zna da nosi rizik, pokuša promenama u načinu života da ga umanji. Zbog toga bebe koje su rođene kao sitnije, svrstavamo u rizičnu kategoriju. 

Izvor: Večernje Novosti

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.