Republički zavod za statistiku i UNICEF  istraživali su položaj žena i dece u Srbiji, a rezultati istraživanja biće predstavljeni 18. decembra.

PROČITAJTE I...Fizičko kažnjavanje dece: Tri pitanja koja roditelji sebi moraju da postave

Komitet za prava deteta potvrdio je da je telesno kažnjavanje dece oblik nasilja i pozvao sve države članice da uvedu zakonske zabrane fizičkog kažnjavanja.

"Fizičko kažnjavanje boli, ponižavajuće je i negativno utiče na detetov osećaj samopoštovanja i ne ostavlja prostor za objašnjenje zašto je neko ponašanje neprihvatljivo. Više nego na bilo koji drugi način, deca uče tako što imitiraju druge. Deca uče da budu nasilna ili nenasilna - ona uče od ljudi koje poštuju i najviše vole, a to su uglavnom njihovi roditelji", stoji u saopštenju UNICEF-a.

PROČITAJTE I...Batine - ljubav ili mržnja?

Istraživanja koja su sprovedena u zemljama koje su uvele zakonske zabrane fizičkog kažnjavanja, pokazala su kako sve više roditelja veruje da je fizičko kažnjavanje pogrešno. Društva u kojima je uvedena zabrana fizičkog kažnjavanja postaju manje tolerantna prema ozbiljnim slučajevima nasilja nad decom i postoji veća verovatnoća da će prijaviti takve slučajeve.

PROČITAJTE I...10 roditeljskih zabluda o fizičkom kažnjavanju dece

Stav UNICEF-a je da bi uvođenje zakonske zabrane fizičkog kažnjavanja trebalo da bude podržano informacijama i savetima o pozitivnom roditeljstvu i efektivnim alternativnim metodama disciplinovanja.

Izvor: Beta


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.