Stručnjaci savetuju roditelje više kontrolišu ishranu svoje dece, i da, ukoliko se pojavi neki od pratećih simptoma gojaznosti, obavezno o tome obaveste lekara. Gojaznost uglavnom prati i povišen krvni pritisak, šećerna bolest tip 2, neki oblici maligniteta i brojni drugi problemi.

PROČITAJTE I...Kako se leči gojaznost kod dece

Načelnik klinike za endokrinologiju KBC Vojvodine, prof. dr Edita Stokić, izjavila je za Tanjug da se dobri rezultati mogu postići odgovarajućom redukcijom ishrane, povećanjem fizičke aktivnosti, promenom dotadašnjeg načina života, a ukoliko sve to ne bude dalo željene efekte, počinje se sa primenom medikamenata.

PROČITAJTE I...Roditelji gojazne dece ne primećuju problem na vreme

Ne postoji jedan tip dijete koja se može primeniti na sve, već se prema metabolizmu i zdravstvenom stanju svake individue formira odgovarajući režim ishrane. Dijete ne smeju da se koriste na svoju ruku, već isključivo uz nadzor stručnjaka specijaliste. Korišćenje raznih dijeta koje se pojavljuju na internetu i koje nisu zasnovane na medicinskim osnovama, mogu dovesti do brojnih štetnih posledica.

PROČITAJTE I...12 saveta kako da sprečite gojaznost deteta

Najopasniji period za gojazne osobe je prednovogodišnji, jer se u duhu praznika i slava nekako zaboravlja na pravila dijetetske ishrane.

PROČITAJTE I...Uzroci gojaznosti različiti kod devojčica i dečaka?

Izvor: Tanjug

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.