"Prema našim podacima, oko 1.100 porođaja ove godine, više od 500 su bile žene koje su starije od 30 godina, a to naravno do sada nikada nije bio slučaj", rekao je Dragan Milošević, načelnik Službe ginekologije i akušerstva u Šapcu.

Pogledajte i Kako pozno roditeljstvo utiče na sreću para

Šapčanka Slavica Gajić sa punih 45 rodila je dečaka koji je začet prirodnim putem, a iako roditeljstvo u kasnijim godinama nosi svoje rizike, odlučila se i za treće dete, piše B92.

"Prvih dvoje dece su odrasli. Jedno ima 19, a drugo 23 godine. Mi smo odlučili da rodimo još jedno i to se isplatilo", kaže ona.

Slavica je jedna od 20 žena starijih od 40 godina koje su od početka 2014. godine rodile dete u šabačkom porodilištu.


Pogledajte i Nikolina Ristović o poznom majčinstvu: Pravilo je da nema pravila

Jasmina Maletić, babica u ovom porodilištu je rekla da je bilo majki i preko 45 godina koje su mnogim drugim ženama pružale nadu u svaku mogućnost.

Statističari su potvrdili da je pre 40 godina procenat žena koje su kasnije rađale iznosio samo pet odsto, dok je sada u evropskim zemljama gotovo svaka četvrta trudnica "starija prvorotkinja".

Pogledajte i Pozno majčinstvo: Nauka predviđa budućnost bez menopauze?

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.