Natalitetna statistika je nešto bolja u Šumadiji i zapadnoj Srbiji u kojoj 29,4 odsto žena na pragu tridesetih godina nema dete, odnosno u Vojvodini u kojoj 29,2 odsto tridesetogodišnjakinja nema naslednika. Čini se da rode najčešće sleću u južnu i istočnu Srbiju u kojoj “tek” svaka četvrta žena koja još nije oduvala 35 svećica na rođendanskoj torti nema dete.

Reakcija poznatih tridesetogodišnjakinja

Mnoge poznate tridesetogodišnjakinje, među kojima je i rediteljka Staša Koprivica, oglasile su se putem društvenih mreža i oštro reagovale na ovu vest. Ono što je dovelo do reagovanja jeste to da se kao glavni razlog pada nataliteta u Srbiji navodi ženski hedonizam i predugo školovanje. “ Evo, ja sam školski primer tridesetogodišnje Beograđanke koja ima dečka, ali nema dete. Kao prvo, optužiti bilo koga u Srbiji da živi hedonistički je u najboljem slučaju crni humor! U zemlji u kojoj se učiteljicama dodatno smanjuje ionako mizerna plata neko se usuđuje da spomene luksuz? I da pita tu ženu zbog čega nema dete?!“, kaže Koprivica, a njen stav deli i poznata srpska tviterašica i kolumnistkinja Vanja. 

Ovo je, prema mišljenju dr Mirjane Rašević, direktorke Instituta društvenih nauka, jedan od veoma zabrinjavajućih pokazatelja izvedenih iz poslednjeg popisa stanovništva koji će uskoro biti prezentovani javnosti.

VIŠE O Trudnoća posle trideset pete

Odgovor na pitanje – zbog čega žene koje rađaju dete posle 35. godine najčešće ostaju majke jedinaca, jednostavan i glasi: reproduktivna moć žene se sa godinama smanjuje, dužina čekanja na začeće se povećava, a trudnoće u četvrtoj deceniji često se komplikuju, podseća Mirjana Rašević, sagovornica Politike.

Pogledajte i Podrška natalitetu

Međutim, odlaganje rađanja nije kolateralna posledica života u tranziciji – i u razvijenim zemljama Evrope demografi su došli da produženo školovanje, visoka težnja ka materijalnim dobrima, odnosno hedonistički obrazac življenja, kao i povećano investiranje u profesionalnu karijeru kod pripadnika oba pola, takođe doprinosi odlaganju rađanja, zaključila je dr Mirjana Rašević. 

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.