Poslednjih godina na internetu sve su češći pozivi na bojkot vakcina, dok lekari upozoravaju roditelje da odbijanjem vakcinacije ugrožavaju svoju, ali i tuđu decu. Kao primer, navodi se pojava velikog kašlja kod dece u srednjem Banatu.

PROČITAJTE I...Kalendar vakcinacija

"Neki to i urade, ne vakcinišu i onda zbog smanjenog broja vakcinisane dece imamo povećanu mogućnost za izbijanje velikog kašlja. Nije to uopšte naivna bolest, dolazi do teških upala pluća i smrtnih ishoda", kaže dr Tomislav Stevanović za RTS.

PROČITAJTE I...Republika Srpska: Sve više roditelja odbija da vakciniše decu

Roditelji, pak, najviše strahuju zbog MMR vakcine, jer misle da ona izaziva autizam.

"U intervalu od 2008. do 2012. godine, naša deca dobila su 900.000 doza te trovalentne vakcine. Ni kod jednog deteta nije se javio autizam", ističe prof. dr Branko Đurović za RTS.

PROČITAJTE I...Da li je Pentaksim vakcina dobar izbor?

Iako je vakcinacija u Srbiji obavezna zakonom, čini se da to nije dovoljno. Pojedini stručnjaci tvrde da je problem u neujednačenosti dva zakona. U Zakonu o zaštiti stanovnika od zaraznih bolesti navodi se da je vakcinacija obavezna, dok u Zakonu o pravima pacijenata piše da, ako je reč o maloletnim licima, njihovi roditelji ili pravni zastupnici mogu da odbiju vakcinaciju.

PROČITAJTE I...Vakcinacija u trudnoći

U zemljama u kojima vakcinacija nije obavezna, problem je drugačije rešen. Roditelj koji odbije da vakciniše dete, a pojavi se zarazna bolest, troškove lečenja plaća iz svog džepa.

Izvor: RTS

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.