Mališani koji si nalaze na listi čekanja za upis u državni vrtić, mogli bi da dobiju mesto u nekoj od privatnih predškolskih ustanova. Naime, gradonačelnik Siniša Mali je u razgovoru sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem o ekonomskoj ceni vrtića, dotakao i temu izmene zakonskih propisa koji bi omogućili da grad regresira boravak dece i u privatnim obdaništima!

Saznajte i koja su Dokumenta potrebna za upis deteta u vrtić

Ukoliko bi ova ideja grada zaživela, znatno bi se smanjile liste čekanja, ali je prvo neophodna izmena postojećih zakonskih regulativa i uvođenje privatnika u sistem predškolskog vaspitanja koji finansira lokalna samouprava.

"Treba da se stvori zakonska podloga koja će omogućiti javno-privatno partnerstvo, što bi značilo da se fizičkim licima koja žele da se bave delatnošću u predškolskim ustanovama omogući izgradnja vrtića na gradskom zemljištu", rekao je Mali. "Time bi se znatno smanjio pritisak na državne predškolske ustanove."

Pogledajte i Vrtići u kojima živi čarolija! (FOTO)

Predstavnici privatnih vrtića sa kojima su razgovarali novinari "Novosti" ocenili su ovu ideju kao zanimljivu, ali su mnogi od njih skeptični da će to zaista i zaživeti. Takođe, oni smatraju da se regresiranje grada ne može odnositi na svu decu, već samo na mališane koji su ostali neupisani.

"Ideja je dobra, ali naša predškolska ustanova nije zainteresovana, jer već imamo liste čekanja", kaže Danko Čučković, predsednik UO PU "Bejbi palas". "Zakonskim propisima treba sprečiti zloupotrebe i primeniti model koji je zaživeo u Novom Sadu. U privatne vrtiće se upisuju deca sa liste čekanja u državnim, a kada se oslobodi mesto u državnom oni se ispisuju iz privatnog."


Pogledajte i Najlepši vrtići na svetu (FOTO)

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.