Procedura pri upisu u matičnu knjigu promenjena je u opštinama Zvezdara, Savski venac i Zemun, najkasnije mesec dana nakon dobijanja prinove, roditelji koji su u braku zajedno moraju otići u matičnu službu jedne od tri beogradske opštine koje vrše upis novorođenčeta.

Pogledajte i Najlepša kratka imena po izboru naših (Yu)mama

"Mada je oduvek važilo pravilo da dete moraju da prijave i majka i otac, naravno, ukoliko su u bračnoj zajednici, matičari su izlazili u susret roditeljima i dozvoljavali da bebu prijavi otac, bez prisustva majke", kažu za "Novosti" u opštini Zvezdara.

Pogledajte i Imena za bebe koja znače "ljubav"

Međutim, od pre nekoliko meseci, zbog problema koji su se dešavali prilikom upisa beba u knjigu rođenih, neophodan je pristanak oba roditelja. U opštini Savski venac objašnjavaju da su praksu morali da promene zbog incidenata koji su se neretko dešavali. Naime, bilo je situacija u kojima su razmirice oko imena deteta dovodile i čak do razvoda.

"Događalo se da otac dođe i prijavi ime deteta, a da se nakon nekog vremena u matičnoj službi pojavi majka sa željom da promeni ime bebe", ispričala je Milica Novaković, šef Matične službe u opštini Savski venac.

Pogledajte i Spisak imena zabranjenih u svetu

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.