Problem je posebno došao do izražaja u aprilu ove godine, kada se vakcinisanje ponovo počelo vršiti trovalentnom, umesto petovalentnom vakcinom koju zbog nedostatka na tržištu nije bilo moguće nabaviti.

Pogledajte i Da li su vakcinacija i autizam povezani?

Roditelji koji su već vodili decu na vakcinisanje petovalentnim vakcinama u strahu od teških nuspojava odlazili su, čak, u beogradske i zagrebačke klinike, kako bi nastavili vakcinisanje tim vakcinama.

Koliko je ovaj problem rasprostranjen i koliko muči roditelje i dovodi ih u dilemu pokazuju brojni komentari roditelja i na društvenoj mreži Fejsbuk, gde jedan od komentara glasi: "Pročitajte samo sadržaj i nuspojave vakcine i sve će biti jasno. Piše da vakcina može da izazove teške komplikacije, pa čak i smrt, kao i da se proizvođač odriče svake odgovornosti. Zamislite!".

Roditelji, pokušavajući da nađu pravo rešenje za decu, neretko i u potpunosti odustaju od vakcinisanja, nadajući se da će time sprečiti bilo kakve posledice.


Pogledajte i Treba li vakcine da budu obavezne?

S druge strane, stručnjaci upozoravaju da zbog ovakvog stava roditelja može doći do pojave opasnih bolesti, kao što je difterija ili veliki kašalj, koji mogu dovesti i do smrti.

Pomoćnik direktora za medicinska pitanja u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Janja Bojanić tvrdi da su strahovi roditelja "potpuno neosnovani" i naglašava da se zbog velike zablude i neobaveštenosti roditelji odlučuju da radije vakcinišu decu u privatnim klinikama, čak i u inostranstvu, radije nego u domovima zdravlja i centrima za vakcinisanje.

Pogledajte i Koliko dugo je vakcina protiv velikog kašlja delotvorna?

"Privatne klinike ne smeju da vrše vakcinisanje po zakonu, zbog čega nama ne smeju ni da prijave broj dece koja se kod njih vakcinišu, tako da na kraju imamo situaciju da nemamo tačan broj vakcinisanih", istakla je Bojanić.

Prema njenim rečima, takva situacija dovodi do toga da Srpska ima loš sistem vakcinacije, kada su u pitanju izveštaji kod Svetske zdravstvene organizacije i drugih svetskih institucija.

Pogledajte i Dečak nasmejan prima vakcinu! (VIDEO)

Pedijatar Branislav Lolić apelovao je na roditelje da nipošto ne preskaču vakcinaciju, jer je to "najveća greška" koju mogu da urade, dok Ljubinka Tomaš iz Službe za vakcinaciju u Domu zdravlja "Prnjavor" navodi da je problem nastao od kada je "Internet postao doktor", odnosno od kada roditelji više veruju raznim informacijama, pre nego što ih provere kod lekara, pišu banjalučke "Nezavisne novine".

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.