Nastala s idejom da deci pruži obrazovanje kroz zabavu, "Ulica Sezam" se na malim ekranima prvi put pojavila 10. novembra 1969. godine. Od tada su se na popularnoj "ulici" mnoge stvari promenile, "modernizovale", pa tako i veliko plavo čudovište Kuki Monster, iako se nije odrekao slatkiša, ponekad pojede neko voće ili povrće.

Pogledajte i Uradi sam: Lutkice od vune i štapića

Primetno je i sve ređe učešće ljudskih likova, valjda s toga što nisu dovoljno "dinamični" za današnju decu koja umesto na televiziji, omiljenu lutkarsku seriju sve više prate na telefonu ili kompjuteru.

Kako piše Stil, činjenica da "Ulica Sezam" još postoji, mnogo govori o njenom kvalitetu. Godine 1973. bila je jedna od svega dve televizijske emisije za predškolsku decu, a sada se takmiči sa 84 dečija programa na televiziji i bezbroj drugih preko Interneta.

Većinu lutaka u seriji, čiji su idejni tvorci Džoan Ganc Kuni, Ralf Rodžers i Malkolm Gladvel, osmislio je Džim Henson, koji je, takođe, izradio i junake Mapet šoua.

Pogledajte i Barbika protiv Gospođe Krompirko: Kako igranje lutkama utiče na devojčice

"Ulicu Sezam" gledala su deca u čak 120 zemalja, a trenutno zauzima 20. mesto na listi najpopularnijih dečjih emisija u SAD.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.