U OŠ „Aleksa Šantić” u Kaluđerici je danas otvorena putujuća izložba „Staro i nestalo voće Srbije”, koja u saradnji sa Centrom za kulturu Grocka dolazi iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu. Izložbu otvara kustoskinja Aleksandra Savić, autorka izložbe.

Pogledajte i Voće - lokalno ili tropsko?

Srbija je izuzetno bogata velikim brojem starih, autohtonih sorti voća koje su se gajile na našem podrućju stotinama godina unazad, a koje danas nestaju bez povratka. Međutim, iako retke, stare sotre jabuka, kušraka, šljiva, trešanja i dr. još uvek s emogu naći kod nas kao pojedinačna stabla ili u manjim zasadima.

Cilj izložbe je da se učenicima osnovnih škola iz opštine Grocka predstavi bogatstvo i raznovrsnost sorti autohtonog voća naših prostora, kao i da afirmiše tradicionalne vrednosti koje su od značaja za našu sredinu. Srbija je izuzetno bogata velikim brojem starih, autohtonih sorti voća koje su se gajile na našem području stotinama godina unazad, a koje danas nestaju bez povratka. Iako retke, stare sorte jabuka, krušaka, šljiva, trešanja i drugog voća još uvek se mogu pronaći kao pojedinačna stabla, ili u manjim zasadima.

Pogledajte i Beograd: "Putujuća izložba reči" u čast srpskog jezika


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.