Trideset i tri škole iz jedanaest evropskih zemalja su juče obeležile "Dan za reke", i to nizom aktivnosti - čišćenjem rečnih obala, izložbama fotografija, šetnjama i radionicama za informativne kampanje kojima su skrenuli pažnju na trenutno stanje reka u okolini.

Četiri škole iz Srbije koje su učestvovale u šestom ciklusu programa "Evropske škole za život planete" obeležile su u svom gradu "Dan za reke". Ideja se rodila tokom završnog događaja međunarodne školske inicijative za zaštitu životne sredine koji je bio održan u junu u Rumuniji. "Dan za reke" kombinuje znanje o ekološkim temama sa veštinama razvoja i upravljanja projektima i pokazuje snagu i potencijalni uticaj usko povezane međunarodne mreže škola.

Inicijativa "Evropske škole za život planete" je osnovana 2008. godine sa ciljem da približi učenike i nastavnike, da ih ohrabri da preuzmu odgovornost za prirodu i životnu sredinu Evrope i da preduzmu zajedničke korake u oblikovanju budućnosti Evrope na održiv način. Do sada, 5.000 učenika uzrasta od 12 do 17 godina iz 11 različitih evropskih zemalja je učestvovalo i pokrenulo svoje individualne eko-projekte.

Trideset i tri školska razreda iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Moldavije, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije i Ukrajine obeležila su "Dan za reke". Cilj ove akcije je da se skrene pažnja na značaj čistih reka, a on je uspešno postignut, navodi se u saopštenju Svetskog fonda za prirodu. Širom Evrope održane su raznovrsne aktivnosti, a poruka uličnih akcija, izložbi fotografija, čišćenja rečnih obala i informativnih događaja pod zajedničkim sloganom "Zajedno za reke" doprla je do lokalnih zajednica i podignuta je svest o stanju lokalnih reka.


Foto: PROMO

Učenici OŠ "Drinka Pavlović" iz Beograda organizovali su edukativnu uličnu akciju ispred svoje škole sa posebnim akcentom na reku Savu. Na obali Dunava u Beškoj učenici osnovne škole "Braća Grulović" organizovali su akciju čišćenja, dok su Zemunski kej učenici OŠ "Gavrilo Princip" pretvorili u učionicu na otvorenom i sa svojim sugrađanima razgovarali o dunavskim vrstama i izvorima zagađenja. Učenici smera Tehničar za lovstvo i ribarstvo tehničke škole "Mileva Marić–Ajnštajn" iz Novog Sada su svoje panele na temu "ribe i zagađenje vode" prikazali prolaznicima na novosadskom keju, a tu su ih posetili i učenici drugih novosadskih škola.

"Ovaj dan je još jedan važan korak kako bi se podržalo stvaranje mreže aktivnih mladih ljudi koji se zalažu za dobro stanje svoje životne sredine i prirode koja ih okružuje. Njihovo zalaganje nam pokazuje kako funkcioniše održivo ekološko obrazovanje. Pokazuje nam kaliko je naša inicijativa 'Evropske škole za život planete' dugoročna i umrežavajuća i kako se iz saradnje koja je lišena svih predrasuda mogu stvoriti divni projekti", rekla je Barbara Taušer, vođa edukativnog programa o zaštiti životne sredine Svetskog fonda za prirodu u Austriji.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.