Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se rodila "Radost Evrope"

U susret još jednoj manifestaciji koja u srpskoj prestonici okuplja mališane s čitavog Starog kontinenta, podsećamo se zaninmljivog istorijata "Radosti Evrope".

  Izvor: Foto: Kurir-info.rs

"Šezdesetih godina prošlog veka, svake nedelje u Domu sindikata održavali su se 'Susreti četvrtkom', tribine za najmlađe Beograđane na kojima smo im predstavljali ansamble, glumce, pevače, radnike, odžačare, prodavce… Godine 1968. nam je iz Švedske došao hor dečaka. Bili su tu nekoliko dana, nastupali na „Susretima četvrtkom”, a sve vreme boravka bili su smešteni u beogradskim porodicama. To se njima veoma dopalo, pa kada smo ih ispratili došli smo na ideju da bismo mogli da pozovemo ne samo jedan hor, nego decu iz čitave Evrope. A kako su deca radost, onda smo to nazvali 'Radost Evrope'", priseća se Donka Špiček, jedan od osnivača manifestacije koja četiri i po decenije okuplja mališane iz svih delova Evrope.

45. "Radost Evrope" počinje sutra i trajaće do 5. oktobra.

Kako bi se već 1969. u Beogradu okupila deca Evrope, Donka Špiček je otišla kod potpredsednika Skupštine grada Milana Vukosa. Gradska vlast je bez dvoumljenja podržala predlog. Podrška je stigla i od predsednika Tita, Unicefa i Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i prva "Radost Evrope" održana je početkom oktobra 1969. godine. I tako je ostalo i narednih 45 godina – grad Beograd još uvek podržava i pomaže manifestaciju.

VIŠE Beograd: Uskoro počinje 45. "Radost Evrope"

Beogradski mališani koji su odrastali šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, za razliku od današnjih osnovaca, nisu toliko dobro znali engleski jezik. Ali to male domaćine i njihove goste nije ometalo da se sporazumeju i uživaju u druženju.

"Deca su se snalazila na različite načine. Crtala su ono što žele da kažu, gestikulacijom objašnjavala ako su gladna, žedna ili da im se spava. Jedne godine, kada su gosti bili deca iz Mađarske, dosetili su se pa su u školu doveli baku Mađaricu kako bi im prevodila", kaže Donka Špiček.

Anegdote"Sećam se jednog malog Belgijanca koji je roditeljima u utiscima sa 'Radosti Evrope' napisao: 'Ovde mi je veoma lepo. Kuću ne zaključavaju, a i frižider je stalno otvoren pa svako može da jede kada hoće'. Isto tako je zanimljiva priča i sa ruskim detetom koje je zakasnilo na probu. Kada su ga pitali zašto kasni ono je odgovorilo da nije moglo da dođe jer ga njegova beogradska mama nije pustila da krene pre doručka", priseća se Donka Špiček.

U prethodne četiri i po decenije sa beogradskim osnovcima družilo se više od 23.000 vršnjaka, mališani iz gotovo svih zemalja Evrope. Osim u druženju, osnovci iz Evrope su uživali u našem grožđu i jabukama, izletima na Adu, pogledu na Šumadiju i Beograd sa Avalskog tornja. Sa svojim domaćinima obilazili su i Narodni muzej, koji je za njih otvarao vrata i mimo radnog vremena.


VIŠE: U susret manifestaciji "Radost Evrope"

"U početku su grupe brojale po trideset petoro dece, ali danas su grupe smanjene na po 15 osnovaca. Ali ono što se ne menja od osnivanja jeste defile gradskim ulicama, kao i 'Susreti prijateljstva' na kojima deca predstavljaju svoje stvaralaštvo", ističe Donka Špiček.

Četrdeset peto izdanje "Radosti Evrope" počinje sutra i trajaće do 5. oktobra. Donka Špiček napominje da je od osnivanja manifestacije verovala da će susreti dece sa Starog kontinenta trajati ovoliko dugo.

"Da nisam verovala, ne bih ni počinjala. Ali svega ovoga ne bi bilo da od osnivanja nemamo podršku roditelja i škola koji nam uvek izlaze u susret i koji brinu o deci u toku 'Radosti Evrope'", naglašava Donka Špiček za Politiku.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica