Savez udruženja paraplegičara Crne Gore od februara 2014. godine bavi se istraživanjem ove problematike, a 10. septembra 2014. godine objavili su i rezultate u okviru projekta  "Pravo osoba sa invaliditetom na roditeljstvo".

U istraživanju koje je rađeno u 14 opština učestvovalo je 34,78 odsto majki sa invaliditetom, 41,33 odsto očeva sa invaliditetom i 40 odsto osoba bez invaliditeta. Autorka publikacije Radmila Bajković navela je da su ispitanici na pitanje sa kojim izazovima su se roditelji suočavali najviše navodili neke fizičke i telesne prepreke za obavljanje svakodnevnih aktivnosti sa detetom, odlazak u šetnju, bavljenje sportskim aktivnostima, ali i prepreke materijalne prirode.

Ljudi sa ovom fizičkom preprekom nemaju dovoljnu društvenu podršku i samostalnost, a njihov ukupan društveni položaj ne obezbeđuje im ni dovoljnu materijalnu sigurnost.

VIŠE: Dirljiva foto priča o devojčici sa invaliditetom

U obavljanju roditeljske uloge često su izloženi predrasudama, većem pritisku okoline i specifičnim problemima koje donosi invaliditet, kao i svim ostalim problemima s kojima se suočavaju svi roditelji. Međutim, oni koji su se ipak odlučili na ulogu roditelja imaju samo pozitivna iskustva, objavila je Pobjeda.

"Generalno, odgovori majki i očeva sa invaliditetom ukazuju na pozitivan doživljaj svoje roditeljske uloge i zadovoljstvo zbog njenog ostvarivanja. Njihovi odgovori odraz su pozitivnog stava prema životu, hrabrosti i istrajnosti u borbi sa svim ograničenjima koja postoje", navodi Bajković.

Ipak, prema njenim rečima,  ono što je najveći problem u ovoj situaciji je činjenica da izostaje podrška institucija i to onih koje bi zbog oblasti koje pokrivaju trebalo da majkama i očevima sa invaliditetom pruže neophodnu podršku.

Projekat "Pravo osoba sa invaliditetom na roditeljstvo", čiji je cilj unapređenje mogućnosti osoba sa invaliditetom da se ostvare na tom planu, finansira se iz Evropskog instrumenta za demokratiju i ljudska prava 2013 (EIDHR), dok projekat realizuje Savez udruženja paraplegičara Crne Gore.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.