Samohrana mama dvogodišnje ćerke Nina Korać, naime, nije mogla da uđe u Kancelariju za međunarodnu overu dokumenata jer je bila sa detetom, piše 24 sata. Sudsko obezbeđenje joj je poručilo da iz bezbedonosnih razloga ne može da je pusti.

Koraćeva zbog toga nije uspela da overi dokumenta, koja su joj tog dana bila neophodna za put.

VIŠE: Gde je sve zabranjeno dojiti bebu

"Došla sam u sud i popela se na drugi sprat, ali me je obezbeđenje zaustavilo i reklo mi da ne mogu dalje da nastavim jer sam sa detetom. Objasnila sam mu da idem da overim dokumenta, da dete nemam kome da ostavim jer sma samohrana majka, a nisam iz Novog Sada, da ovde nemam nikog kome bih poverila dete dok odem do kancelerije. Nije vredelo", kaže Koraćeva, zapitavši se kako samohrani roditelji mogu da ostvare svoje ustavno pravo i overi dokumenta.

U Višem sudu, kome pripada sudska straža, rečeno je da je obezbeđenje u slučaju Koraćeve postupalo onako kako nalaže kućni red zgrade pravosudnih organa.

VIŠE: Spisak imena zabranjenih u svetu

"Po kućnom redu, maloletnoj deci je ulaz u sud dozvoljen isključivo u pratnji roditelja i to samo ako imaju neodložnu potrebu da pristupe sudu, odnosno imaju sudski poziv za glavni pretres ili slično. U ovom slučaju neodložna potreba nije postojala, pa je sudska straža postupila po odredbama kućnog reda", rečeno je u Višem sudu.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.