Naime, Doson je na svom profilu na društvenoj mreži Tviter objavio link ka tekstu s naslovom "Katolička crkva preferira srednjovekovni varvarizam u odnosu na moderan abortus" i napisao:

"Irska je civilizovana zemlja, izuzev ove oblasti. Pomislili biste da će Rimokatolička crkva izgubiti sav uticaj."

VIŠE: Dirljiva poruka mladih s Daunovim sindromom budućim majkama (VIDEO)

Jedan od njegovih milion pratilaca na Tviteru poručio je profesoru Dosonu:

"994 ljudska bića s Daunovim sindromom je namerno ubijeno pre rođenja u Engleskoj i Velsu u 2012. Da li je to civilizovano?"

"Da, to je veoma civilizovano", odgovorio je Doson. "To su fetusi kojima je uspostavljena dijagnoza pre nego što su stekli ljudska osećanja."

VIŠE: Naučnici "isključili" hromozom odgovoran za Daunov sindrom

Međutim, rečenica koja je izazvala najviše polemike u javnosti je Dosonov odgovor bostonskom piscu koji je istakao da ne zna kako bi postupio kada bi bio trudna žena koja nosi dete s Daunovim sindromom.

"Abortiraj i pokušaj ponovo", jednostavno je objasnio svoj stav Doson. "Bilo bi nemoralno doneti to dete na svet ako već imaš izbor."

Brojni aktivisti i organizacije pobunili su se zbog javnog iskazivanja ovakvog stava i naglasili da ovaj sindrom ne sprečava ljude da žive ispunjenim životom.

"Mi iz Asocijacije za Daunov sindrom ne verujemo da bi on trebalo da bue razloga za prekid trudnoće, ali shvatamo da tu odluku treba da donesu same porodice."

VIŠE: Kada i kako se radi amniocenteza

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.