Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stiže terapija za dečake obolele od Hanterovog sindroma

Lekovi koji su neophodni za lečenje mališana obolelih od Hanterovog sindroma konačno stižu u beogradski Institutu za majku i dete.

 Izvor: Foto: Shutterstock


Dečacima obolelim od Hanterovog sindroma stiže neophodna terapija koja im može poboljšati i produžiti život. Naime, roditelji su posle duge borbe uz pomoć medija uspeli da obezbede terapiju svojoj oboleloj deci od strane predstavnika nadležnih ustanova. Lek je inače u upotrebi od 2007. godine i deca u Makedoniji, Sloveniji, Hrvatskoj, Rumuniji i Bugarskoj se već uspešno leče o trošku države. 


Kako Kurir navodi dečaci će početi da primaju terapiju uInstitutu za majku i dete za najkasnije deset dana gde su lekari i ostalo medicinsko osoblje prošli kroz adekvatnu obuku.


Hanterov sindrom ili mukopolisaharidoza tip 2 (MPS 2) spada u grupu metaboličkih bolesti mukopolisaharodoza koje su retke nasledne multisistemske bolesti uzrokovane nedostatkom enzima. Kod obolelih od MPS-a glikozaminoglikani se nakupljaju u lizozomima, što uzrokuje poremećaj funkcije ćelija, tkiva i organa i on se nasleđuje recesivno preko X hromozoma. Gotovo isključivo se javlja kod dečaka. 

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica