Do trećeg rođendana 81 odsto dece iz opšte populacije primi sve vakcine preporučene u nacionalnom kalendaru, a u romskim naseljima duplo manje mališana, pokazalo je istraživanje UNICEF-a u Srbiji i Republičkog zavoda za statistiku.

U romskim naseljima, prema podacima MICS 5 Kancelarije UNICEF-a, do treće godine sve vakcine predviđene kalendarom primi 44 odsto dece.

Podaci su pokazali i da samo 66 odsto dece iz opšte populacije i devet odsto iz romskih naselja je potpuno vakcinisano u propisnom roku.

U oblasti zdravlja i ishrane dece nije došlo do značajnog napretka, a razlike između opšte populacije i one u romskim naseljima su i dalje velike, rečeno je na konferenciji za novinare. 

VIŠE: Novi kalendar vakcinacije u Srbiji

Kada je reč o smrtnosti dece, u romskim naseljima smrtnost odojčadi skoro je dva puta veća u odnosu na nacionalni prosek, pokazalo je istraživanje UNICEF-a. 

Istraživanje se bavilo i ranim razvojem i učenjem za decu od treće do pete godine i pokazalo da je obuhvat dece u predškolskim ustanovama te starosti ove godine u odnosu na 2010. povećan za deset odsto. Tačnije, obuhvat dece od treće do pete godine u vrtićima ove godine je 50 odsto, a 2010. godine je bio 40 odsto.

Međutim, obuhvat dece iz najsiromašnijih domaćinstava opao je sa 22 odsto na devet odsto.

Kada je reč o obaveznom osnovnom obrazovanju, istraživanje je pokazalo da se u prvi razred upiše 97 odsto dece u opštoj populaciji, dok je u romskim naseljima taj procenat znatno niži (69 odsto).

Direktor Kancelarije UNICEF u Srbiji Mišel Sen-Lot je kazao je da je istraživanje pokazalo da se položaj žena i dece u Srbiji, ove u odnosu na 2010. godinu, nije mnogo promenio.

VIŠE: Vakcinacija u trudnoći

Kako je dodao, MICS je najsveobuhvatniji pojedinačni izvor podataka o stanju žena i dece u Srbiji, te da ovogodišnji podaci jasno ukazuju na potrebu da se intenziviraju mere koje su usmerene na najugroženiju i isključenu decu i porodice.

Cilj tih mera je, kako je dodao, poboljšanje njihovog standarda i smanjenje nejednakosti. "MICS je dragocena alatka za praćenje stanja dece i žena. Ispitivanje se ponavlja na svakih pet godina, te možemo da pratimo napredak i identifikujemo trendove - i pozitivne i one negativne", rekao je Sen-Lot.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović je istakao da su ove godine urađena dva istraživanja u periodu od 1. februara do 30. aprila, kao i da je prvo obuhvatilo uzorak od 7.351 domaćinstva koja su izabrana u nacionalno-reprezentativnom uzorku, a drugim je obuhvaćeno 1.976 domaćinstava u romskim naseljima.

Kaže i da je u Srbiji vidljiva velika depopulacija i podsetio da je između dva popisa broj stanovnika Srbije smanjen za 300.000.

"Zabrinjava i to što znamo da su domaćinstva sa decom najugroženija, a pogotovo ona sa više njih", kazao je Vukmirović.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj YuMama Fejsbuk stranici.