Svako nasilje je za osudu, a pogotovo ono u porodici.

Svedoci smo da je ova vrsta nasilja u porastu, uostalom u Srbiji, nažalost, niču takozvane "Sigurne kuće", a istraživanje koje je predstavljeno u četvrtak u Beogradu pokazalo je da ima žena koje smatraju da partner ima pravo da ih fizički ugrozi!

U reprezentativnom istraživanju UNICEF-a i Zavoda za statistiku, koje je urađeno od februara do aprila ove godine, ispitanicima je bilo postavljeno i pitanje: Pod kojim uslovima smatrate da muž/partner ima pravo da udari ženu, a potom su bili ponuđeni razlozi.

Nešto manje od četiri odsto (3,8 odsto) ispitanica je odgovorilo da muž/partner ima pravo da udari ženu zbog jednog od ponuđenih razloga (ako izađe bez njegovog znanja, ako zanemari decu, ako se svađa sa njim, ako odbije da ima seksualne odnose sa njim ili ako joj zagori ručak).

Taj procenat je mnogo, mnogo veći kada je reč o ženama iz romskih naselja u Srbiji - čak 37 odsto!

Između ostalog, istraživanje je dalo i zanimljiv odgovor u vezi sa subjektivnim osećajem žena starosti od 15 do 24 godine.

Veliki procenat njih (93 odsto) je zadovoljno svojim životom, isti procenat oseća i sreću zbog života koji vodi, ali je zato samo 30-ak procenata njih odgovorilo da im se život poboljšao u prethodnih godinu dana ili da vide neku perspektivu u narednoj godini.