Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pedijatri savetuju: Čitajte deci svakog dana!

Svakodnevno čitanje naglas jača porodične veze i ističe važnost pismenosti, navode stručnjaci. Uz to, ima brojna blagotvorna dejstva po razvoj dece.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Savez ranog detinjstva Američke pedijatrijske akademije apelovao je na sve pedijatre da objasne važnost čitanja roditeljima svih svojih malih pacijenata kako bi "stvorili kod dece imunitet na nepismenost".

Štaviše, u ovoj ustanovi veruju da bi promocija pismenosti morala biti obavezan deo stažiranja svim budućim pedijatrima.

Pomozite detetu da zavoli čitanje

"Ovo je prvi put da Američka pedijatrijska akademija poziva na promociju pismenosti kao esencijalnu komponentu primarne nege u okviru pedijatrijske prakse", istakla je dr Pamela Haj, profesorka Univerziteta "Braun".

"Manje od polovine roditelja čita svojoj deci svakodnevno, a taj broj se ne menja još od 2003. godine. Javna zdravstvena poruka roditeljima svih grupa glasi: rano čitanje je i zabavno i nagrađujuće."

Kako navode stručnjaci, ova porodična aktivnost stimuliše razvoj mozga, kao i razvoj govora, a uz to pozitivno utiče i na život porodice i socijalni i emotivni razvoj. Zbog svega toga, poželjno čitati čak i bebama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica