Kako je pokazalo istraživanje Nacionalnog centra za istraživanje primata Univerziteta za zdravlje i nauke u Oregonu, ustaljeno verovanje da konzumacija antibebi pilula dovodi do gojenja nije utemeljeno na istini.

„I jednostavna pretraga ’Guglom’ će pokazati da je mogućnost gojenja usled korišćenja kontraceptivnih pilula tema o kojoj se često diskutuje“, podsetila je dr Alison Edelman, autorka istraživanja i naučnica Odeljenja za akušerstvo i ginekologiju ovog univerziteta.

Ona je zato sa svojim timom sprovela istraživanje ne tu temu, u čemu su joj pomogli pomalo neobični učesnici eksperimenata – ženke makaki majmuna, koje su izabrane za učešće u istraživanju jer je njihov reproduktivni sistem gotovo identičan reproduktivnom sistemu pripadnica ljudske vrste.

Majmunice su podeljene u dve grupe, od kojih je jedna patila od viška kilograma, dok druga nije imala tih problema. Naučnici su im davali kontraceptivne pilule u periodu od osam meseci, a rezultati su iznenadili čak i naučnu javnost – antibebi pilule ne utiču na telesnu masu žene!

„Ovo istraživanje pokazalo je da su brige o gojenju tokom korišćenja pilula zasnovane na izmišljotini pre nego na naučnoj činjenici“, objasnila je dr Džudi Kameron, jedna od članica tima koji je sproveo istraživanje.