Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zabrinjavajuća statistika: Vršnjačko nasilje najčešći oblik nasilja na Internetu

Istraživanja su pokazala da čak 95 odsto nasilja na Internetu čini vršnjačko nasilje!

 Izvor: Foto: Shutterstock

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, ukazala je na značaj formiranja Centra za bezbedni internet, koji bi informisao roditelje i nastavnike o opasnostima koje deci prete sa interneta.

Ona je na Nacionalnoj konferenciji o bezbednosti dece na internetu upozorila da se svakog dana javljaju novi oblici digitalnog nasilja, čiji je cilj da uplaše i ponize decu.

PROČITAJTE I...Zaštitite decu od nasilja preko interneta

Načelnik Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, Saša Živanović, naglasio je da je ove godine zabeležen najveći broj dece koja su bila zlostavljana preko interneta. U velikom broju slučajeva radilo se o dečijoj pornografiji.

Prema njegovim rečima, svako peto dete na društvenim mrežama ima i do 1.900 prijatelja, od kojih većinu ne poznaje, a među njima se mogu kriti pedofili koji na osnovu informacija koje dete ostavlja stvaraju njegov psihološki profil i prave plan kako da mu priđu.

PROČITAJTE I...Neodoljivi robot štiti decu od elektronskog nasilja

Deca ne razmišljaju o opasnostima i trebalo bi ih na vreme upozoriti da podaci koje postavljaju na internet ostaju negde trajno zabeleženi i da kasnije u životu mogu biti zloupotrebljeni.

PROČITAJTE I...Vršnjačko nasilje utiče na zdravlje i u odraslom dobu?

Čak 11 odsto dece prihvata sastanak sa osobom koju je upoznalo preko društvenih mreža.

S obzirom na to da deca mlađa od 13 godina ne mogu sama da otvore profile, umesto njih to čine roditelji ne razmišljajući o opasnostima.

Zbog toga, potrebno je raditi na informisanju roditelja i dece, ali na taj način da se ne prenosi strah, već da se skreće pažnja na neophodan oprez.

PROČITAJTE I...Koliko vremena deca smeju provoditi pred kompjuterom?

Konferenciju o bezbednosti dece na Internetu po drugi put organizovalo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, koje je 2009. godine pokrenulo projekat pod nazivom Klikni bezbedno.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.


Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica