Na prvoj beogradskoj konferenciji za medije austrijske kompanije MED-EL, pionira i globalnog lidera u industriji slušnih implantata, predstavljena su napredna svetska rešenja za lečenje teškog gubitka sluha i nagluvosti.


Prim. dr Thomas Keintzel, načelnik ORL odeljenja u bolnici Wels u Austriji predstavio je jednu od najimpresivnijih inovacija kompanije MED-EL: BonebridgeTM - prvi implantat za aktivnu koštanu provodljivost zvuka.


"Poslednjih godina implantati za srednje uho i aktivnu koštanu provodljivost zvuka povećali su mogućnosti za rehabilitaciju pacijenata sa srednje do jakim senzoneuralnim, konduktnim ili mešovitim gubitkom sluha. Takođe, ti implantati su odlična pomoć pacijentima koji su imali loše rezultate u standardnim operacijama srednjeg uha", objasnio je Keintzel.

U fokusu diskusije bila su iskustva naših najmlađih pacijenata kojima je operacija urađena na ORL klinici Kliničkog centra Srbije.

Direktor Klinike za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, prof. dr Nenad Arsović, rekao je tim povodom da se u Srbiji, prema procenama, godišnje rodi jedan do tri procenata dece sa nekim slušnim oštećenjem, od kojih jedan procenat ima teško oštećenje sluha koje može da se otkloni ugradnjom takozvanih "kohlearnih implantata".

PROČITAJTE I...Otkrivanje oštećenja sluha još kod fetusa

Od 2003. kada su na klinici počele da se rade takve operacije, sluh je rehabilitovalo petoro odraslih, kao i 105 dece kojima je nabavku implantata u najvećem broju finansirao RFZO.

"Problem je u tome što se roditelji teško odlučuju za takvu vrstu lečenja i odlažu ga, a to je gubitak za dete", rekao je dr Arsović i objasnio da slušne implantate treba ugraditi što ranije jer deca mogu da razumeju jezik i uče da govore samo ako čuju.

PROČITAJTE I...Skrining sluha novorođenčeta

Dr Arsović predstavio je medijima 10-godišnju Miljanu Đorđević iz Gnjilana, kojoj je ugradio "kohlearni implantat" kada je imala 18 meseci. Ova hrabra devojčica voli da svira klavir, a osvajala je i nagrade na međunarodnim takmičenjima.

PROČITAJTE I...Matične ćelije u borbi protiv oštećenja sluha kod dece

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.