Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas se u svetu obeležava Dan majki

Majčin dan ili Dan majki je praznik koji je posvećen mamama i u različitim zemljama se obeležava različitih datuma u slavu majki, majčinstva i uticaja koji mame imaju na društvo. Podsetite zato svoju majku koliko je volite i koliko ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ovaj praznik osnovala je Ana Džarvis, koja je svake nedelje u crkvi držala nastavu mališanima. U istoj crkvi je Dan majki 1908. proslavljen prvi put, a Džarvisova je, budući da je bila sprečena da prisustvuje proslavi, poslala prisutnima pet stotina belih karanfila jer ih je njena majka naročito volela. Ona je kasnije pisala hiljade pisama američkim zvaničnicima kako bi se druga nedelja maja proglasila Danom majki i to joj je pošlo za rukom. Ipak, kada je primetila da je ovaj važan praznik izuzetno komercijalizovan, Ana Džarvis je postala strastveni borac protiv Dana majki.

Pogledajte: Savršeni pokloni za Dan majki

Neki istoričari, međutim, smatraju da su još u Staroj Grčkoj i Rimu majkama bili posvećivani prolećni festivali.

U zapadnim zemljama se Majčin dan najčešće slavi u maju, dok se u nekadašnjim komunističkim državama, uključujući i zemlje bivše SFRJ, kao Dan majki slavio Međunarodni dan žena, tj. Osmi mart, a taj običaj je opstao do danas. Bez obzira na datum proslavljanja, uglavnom se obeležava u proleće – baš kao i Dan očeva i Dan braće i sestara. Tu su, takođe, i Materice, hrišćanski praznik majki koji se slavi dve nedelje pre Božića.

Na ovaj dan, ne zaboravite da podsetite svoju mamu ili neku drugu majku u svom životu koliko je važna i da ona čini svet lepšim mestom. Obradujte je sitnim poklonom, pozivom, druženjem ili šetnjom po toplom prolećnom danu i ne dozvolite da zaboravi da je jedinstvena.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica