Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mališani u Srbiji i ove godine bez petovalentne vakcine

U toku 2014. godine neće doći do vakcinacije petovalentnom vakcinom o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, što znači da će deca, umesto jednom, biti vakcinisana tri puta.

  Izvor: Foto: Profimedia

Petovalentna vakcina daje se radi zaštite od difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i hemofilusa influence B, a neizvesno je hoće li ona biti dostupna u našoj zemlji naredne godine, kako otkriva savetnica za informisanje RFZO Aleksandra Gazivoda.

„Na upravo zaključenom tenderu RFZO-a dobijene su pisane izjave dva jedina proizvođača petovalentnih vakcina – ‘Glakso Smit Klajna’ i ‘Sanofi Pastera’ - da Srbiji tokom 2014. ne mogu isporučiti tražene količine vakcina, zbog njihove nestašice na svetskom tržištu, ali u isto vreme ne mogu dati nikakve garancije isporuke ni za narednu 2015 godinu. Tržište Srbije očigledno za njih nema prioritet”, objašnjava Gazivoda.

Ipak, ona je naglasila da će deca dobiti adekvatne vakcine, zahvaljujući očuvanoj proizvodnji određenih vakcina Instituta Torlak.

“Ovo jasno pokazuje koliko je važno da u budućnosti država Srbija očuva kapacitete Instituta Torlak za proizvodnju vakcina i na taj način obezbedi i sačuva važnu nezavisnost imunizacije dece Srbije, a ne da bude zavisna od stranih proizvođača i njihove dobre volje”, smatra Gazivoda.

Najmlađi stanovnici naše zemlje su protiv nabrojanih bolesti vakcinisani trima vakcinama o trošku RFZO, dok je petovalentna vakcina do sada bila dostupna u slobodnoj prodaji, a roditelji su je kupovali kako bi deca bila vakcinisana jednom umesto triput i kako bi se izbegle neželjene reakcije poput otoka i povišene temperature.

Inače, kalendar imunizacije je izmenjen, te je najpre predviđeno da vakcinacija petovalentnom vakcinom počne 1. januara, zatim je datum početka pomeren na 1. jul 2014. Zbog novonastale situacije, početak imunizacije je ponovo odložen – za kraj tekuće godine.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica