Upis u osnovne škole trajaće do kraja maja ili do početka nove školske godine, posebno za decu koja se nisu upisala zbog preseljenja ili za one koji dolaze iz osetljivih grupa i nemaju stalno mesto boravka, ističe pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević u izjavi za Tanjug.

Ono što je drugačije u odnosu na prethodne školske godine jeste to što se roditelju ili staratelju može odobriti odlaganje upisa deteta u prvi razred ukoliko ono, recimo, zbog psihofizičkog razvoja nije spremno za školovanje. U tom slučaju, neophodno je i mišljenje komisije koju čine pedagog, psiholog, pedijatar i mišljenje interresorne komisije.

Od dokumenata su neophodni izvod iz matične knjige rođenih, potvrda o prebivalištu, dokaz o zdravstvenom pregledu deteta i potvrda da je dete pohađalo pripremni predškolski program, dok mališani iz osetljivih grupa mogu da se upišu u škole bez dokaza o prebivalištu roditelja i dokumentacije.

Takođe, Antonijević je naglasio daučenici 1, 2, 3. i 4. razreda ove godine mogu uživati u privilegiji koje pruža projekat besplatnih udžbenika.

„Za sada nismo u mogućnosti da ovaj projekat proširimo na peti razred“, rekao je Antonijević.

Mališani koji će se u naredna dva meseca upisati u prvi razred stari su između 6,5 i  7,5 godina, ali postoji mogućnost da dete krene u školu ranije – što se omogućava proverom spremnosti za polazak u školu, kao i da dete starije od 7,5 godina koje, zbog bolesti ili nekih drugih razloga, nije upisano na vreme od ove godine pohađa nastavu.

Škole su dužne da upišu sve mališane sa svog područja, ali dete, na zahtev roditelja, može pohađati školu s neke druge teritorije, ukoliko njene mogućnosti to dozvoljavaju. Inače, u novoj školskoj godini sa radom počinju čak četiri nove škole – jedna u beogradskom novom naselju Stepa Stepanović, jedna u Novom Sadu i dve škole u Novom Pazaru.

Statistički podaci koji upoređuju broj upisanih ranijih godina i buduće prvake koji se pripremaju da počnu svoje školovanje u školskoj godini 2014/2015. obeshrabrujuća je. Naime, u Srbiji je 2002. godine upisano više od 84.000 prvaka, a 2009. nešto manje od 72.000. Uz to, ove godine Srbija ima 68.500 budućih prvaka, što je 2.500 učenika manje nego šrošle školske godine.

Inače, osnovno obrazovanje je  našoj zemlji obavezno, teće roditelji i staratelji koji ne upišu svoje dete u školu platiti kaznu u visini od 5-25.000 dinara.