Elizabet je, nakon dve godine zabavljanja sa svojim partnerom Maksom, otkrila da na plućima ima “nešto sumnjivo”. Rekla je da ne želi terapiju i da neće da se bori ukoliko je u pitanju nešto ozbiljno, nakon čega je Maks otrčao u kuhinju i vratio se iz nje s prstenom napravljenim od aluminijumske folije. Zaprosio ju je i rekao:

“Sada ne možeš da se ne boriš.”

Mesec dana kasnije, Elizabet i Maks su se venčali, a njeni lekari su utvrdili da ona definitivno ima sarkom. Liz, kako je njen suprug naziva, prošla je čak četiri puta kroz hemoterapije, operaciju, a potom još hemoterapija kako bi bila sigurna da je tumor nestao. Naredne tri godine je bila potpuno zdrava, ali su njeni lekari striktno zabranili da ostane u drugom stanju. Elizabet, koja je čitavog života čeznula da postane mama devojčice, ipak je zatrudnela.

“Bio sam bez teksta”, otkriva Maks. “Rekli su da nema šanse da se to desi, a ipak se desilo.”

Međutim, nakon samo nekoliko meseci, tridesetšestogodišnja Elizabet je dobila loše vesti da se tumor ponovo pojavio. Ona je, zbog bebe koju je nosila, odbila terapiju, a nije smela da se pregleda magnetnom rezonancom zbog trudnoće, zbog čega onkolog nije uspevao da pravi razvoj raka. Iako je termin za porođaj bio mart, lekari nisu smeli da čekaju, te su je u januaru porodili carskim rezom.

Na svet je tada došla mala Lili En Džojs, a odmah po njenom rođenju Elizabetin tumor se proširio na levo plućno krilo, srce i abdomen.

“Oprostili smo se jedno od drugog... Bilo je kao u filmu... Samo smo sedeli i plakali. Pokušavali smo da se prisetimo svih lepih stvari koje su nam se dešavale”, opisao je Maks poslednje nedelje života svoje supruge.

Nakon Lilinog dolaska na svet, Elizabet je dobila snagu i borila se kao nikada ranije. Ipak, izgubila je bitku s kancerom i preminula 9. marta.

Ona je iza sebe ostavila supruga i ćerkicu zbog koje je i žrtvovala svoj život, a Maks ističe da je njena snaga ostala u njemu i da je njihova ćerka Lili jedina svetla tačka i da se za nju vredi boriti.

“Moja Liz je imala pozitivnu energiju koju je prenosila na druge. Zbog nje sam želeo da budem najbolja verzija sebe… Nije tolerisala samosažaljenje, a njena magija se sada prenela na našu Lili. Ona je prelepa i neverovatna… Zbog nje imam snage da idem dalje”, završio je Maks.

Inače, uskoro će, pod nazivom “Četrdeset nedelja”, biti objavljen dokumentarac o Elizabetinom životu, a jedna dobrotvorna organizacija sakuplja novac kako bi pomogla samohranom ocu Maksu i njegovoj devojčici koji su prerano ostali bez supruge i majke.