Redakcija za nauku i obrazovanje kulturnog-obrazovnog programa RTS-a pripremila je svojevrsni vid edukacije mladih mama o delikatnom stanju majki nakon rođenja deteta, koje može biti veoma rizično zbog naglog pada broja hormona u organizmu.

U emisiji će biti govora o tome zbog čega je pomoć psihijatra ili patronažne sestre neophodna, ali će biti ukazano i na to koliko je važno da članovi porodice obrate pažnju na promene kod majke i pokažu razumevanje, pomoć i saradnju svake vrste. Reč je o repriznim emitovanjima poučne epizode "Porodičnih krugova", koju će gledaoci imati priliku da pogledaju 24. marta od 20 časova i 25. marta u 12.30 na drugom program RTS-a.

Postpartalne psihoze predstavljaju poremećaje mentalnog zdravlja žene koja je nedavno na svet donela dete i relativno su česti – dešavaju se u 20 odsto slučajeva. Takozvani "bejbi bluz" prepoznaje se po izraženom neraspoloženju, usporenosti govora i misli, neuspostavljanja dobrog odnosa s novorođenčetom, štaviše, postporođana depresija može dovesti i do poptunog prekida sa stvarnošću.

Zbog svega toga, neophodno je da bližnji mlade majke obrate pažnju na nju i blagovremeno reaguju ukoliko primete simptome postporođajne depresije.