Knjiga je rezultat kreativne književno-istraživačke radionice za mlade uzrasta od dvanaest do osamnaest godina "Mladi pisci u akciji sa..." koju je tokom prošle godine, u okviru Šumatovačke, svake subote vodila Jasminka Petrović.

Mladi polaznici su čitali, razgovarali, pisali (a po potrebi glumili, crtali i sl.) i  razmišljali na teme kao što su: porodica, škola, ljubav, prijateljstvo, nasilje među vršnjacima, umetnost, priroda, ekologija, rodna ravnopravnost, društvene mreže itd.

Svoja prva književna dela počeli su da stvaraju u slobodnoj formi ili na zadate teme: pesme, kratke priče, književnu kritiku, novinsku vest, intervju, reportažu itd. To je bio predložak za nastanak prve Šumatovačkine književne edicije Na talasima reči, koja će se sastojati od knjiga napisanih i ilustovanih od strane mladih pisaca i kreativaca okupljenih oko Jasminke, ali i iz drugih radionica i umetničko-obrazovnih programa Šumatovačke.

Tokom promocije u dečijem odeljenju Biblioteke grada Beograda "Čika Jova Zmaj", Jasminka Petrović i mladi autori, Milutin, Filip i Lazar će govoriti o svom radu na knjizi, o šeširima koji su im bili inspiracija za pisanje i čitaće omiljene delove iz svoje knjige.

Učenici starijih razreda osnovne škole "Svetislav Golubović – Mitraljeta" iz Batajnice predstaviće i biće predstavljeni različitim modelima i tipovima šešira (klasični, ekstavagantni, moderni), koje su stvorili u saradnji sa svojim profesorima u prethodnoj školskoj godini. Oni će se, takođe, predstaviti i muzičkom tačkom na istu temu.  

"Šeširi" su i naslov kraće radionice, koju će održati Jasminka Petrović i u kojoj će moći da učestvuju svi posetioci.

Knjiga "Morski put" i edicija "Na talasima" reči su do sada predstavljene u Beogradu u okviru programa "Knjižara na otvorenom" udruženja Nomad, na Beogradskom sajmu knjiga i u okviru programa Književni kafe u Gete institutu u Beogradu, a slede, pored Biblioteke grada Beograda "Čika Jova Zmaj",  prezentacije u drugim bibliotekama Beograda i Srbije, u Domu omladine Beograda u martu, kao i na festivalu "Propeler" Dečijeg kulturnog centra "Majdan" u aprilu.