Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstavljanje knjige za decu "Morski put"

U Dečjem odeljenju Biblioteke grada Beograda "Čika Jova Zmaj", 28. februara, sa početkom od 15 časova, biće predstavljena prva knjiga iz književne edicije "Na talasima reči", koju je 2013. godine pokrenuo centar ...

 Izvor: Foto: Promo

Knjiga je rezultat kreativne književno-istraživačke radionice za mlade uzrasta od dvanaest do osamnaest godina "Mladi pisci u akciji sa..." koju je tokom prošle godine, u okviru Šumatovačke, svake subote vodila Jasminka Petrović.

Mladi polaznici su čitali, razgovarali, pisali (a po potrebi glumili, crtali i sl.) i  razmišljali na teme kao što su: porodica, škola, ljubav, prijateljstvo, nasilje među vršnjacima, umetnost, priroda, ekologija, rodna ravnopravnost, društvene mreže itd.

Svoja prva književna dela počeli su da stvaraju u slobodnoj formi ili na zadate teme: pesme, kratke priče, književnu kritiku, novinsku vest, intervju, reportažu itd. To je bio predložak za nastanak prve Šumatovačkine književne edicije Na talasima reči, koja će se sastojati od knjiga napisanih i ilustovanih od strane mladih pisaca i kreativaca okupljenih oko Jasminke, ali i iz drugih radionica i umetničko-obrazovnih programa Šumatovačke.

Tokom promocije u dečijem odeljenju Biblioteke grada Beograda "Čika Jova Zmaj", Jasminka Petrović i mladi autori, Milutin, Filip i Lazar će govoriti o svom radu na knjizi, o šeširima koji su im bili inspiracija za pisanje i čitaće omiljene delove iz svoje knjige.

Učenici starijih razreda osnovne škole "Svetislav Golubović – Mitraljeta" iz Batajnice predstaviće i biće predstavljeni različitim modelima i tipovima šešira (klasični, ekstavagantni, moderni), koje su stvorili u saradnji sa svojim profesorima u prethodnoj školskoj godini. Oni će se, takođe, predstaviti i muzičkom tačkom na istu temu.  

"Šeširi" su i naslov kraće radionice, koju će održati Jasminka Petrović i u kojoj će moći da učestvuju svi posetioci.

Knjiga "Morski put" i edicija "Na talasima" reči su do sada predstavljene u Beogradu u okviru programa "Knjižara na otvorenom" udruženja Nomad, na Beogradskom sajmu knjiga i u okviru programa Književni kafe u Gete institutu u Beogradu, a slede, pored Biblioteke grada Beograda "Čika Jova Zmaj",  prezentacije u drugim bibliotekama Beograda i Srbije, u Domu omladine Beograda u martu, kao i na festivalu "Propeler" Dečijeg kulturnog centra "Majdan" u aprilu.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica