Dela Volf Kangro Vajli Ričards rođena je pre tri meseca, zahvaljujući paru venčanih pripadnica lepšeg pola i njihovom prijatelju. Delina situacija omogućena je Porodičnim zakonom, koji je stupio na snagu prošlog marta, a dozvoljava da dete ima tri ili više roditelja, ukoliko je to dobro za njega.

Deline mame Danijel Vajli i Ana Ričards otkrile su medijima da su želele da krunišu svoj brak potomstvom, ali im nije bilo prijatno da se obrate banci sperme jer bi u tom slučaju otac njihovog deteta bio neznanac.

"Želele smo da naša deca poznaju svog biološkog oca i, zapravo, veoma nam se dopala ideja o proširenoj porodici", objasnila je Ričardsova. "Ne smeta nam to što će biti uključena i treća osoba, jer to je prava osoba."

Ana i Danijel su se zato obratile svom prijatelju Šonu Kangru, koji je pristao ne samo da bude donator već i očinska figura malenoj Deli.

Pre začeća ove devojčice, troje njenih roditelja potpisalo je ugovor o tome na koji način će njihova porodica funkcionisati. Dogovoreno je da Deline mame imaju starateljstvo nad detetom i da one brinu o novcu neophodnom za njenu negu, dok je njen otac još jedan legalan staratelj, koji će nesmetano biti deo njenog života. Nakon toga, Danijel je zatrudnela i ova neobična porodica počela je da se priprema za svoju najlepšu životnu avanturu.

Uprkos kritikama na račun Delinih roditelja i izbora koji su napravili, stručnjaci se slažu da Porodični zakon stavlja potrebe i sigurnost deteta iznad svega.

"Zaista velika promena u Porodičnom zakonu jeste to kako će se odlučivati ko je roditelj", objasnila je pravnica Barbara Findlej, koja je osvedočeni borac za prava homoseksualki. "Nekada smo gledali biološke i genetske veze. To više nije istina. Sada su važne namere grupe ljudi koja doprinosi vaspitavanju deteta. To je veoma, veoma velika promena."

Šta vi mislite? Da li će Dela biti srećna devojčica i da li je postupak njenih roditelja sebičan ili najbolji mogući izbor u njenu korist?