Od trinaest prijavljenih kandidata na konkursu Zmajevih dečijih igara "Rade Obrenović", žiri u sastavu dr Snežana Šarančić Čutura, Melanija Rimar i Ivana Mijić odlučio je da nagrada za najbolji dečji roman pripadne piscu Urošu Petroviću za roman Deca Bestragije, koji je objavila izdavačka kuća "Laguna".


"Roman Deca Bestragije Uroša Petrovića svojevrsna je `rukavica u lice` ponajviše konvencionalnoj narativnoj tehnici, ustaljenom strukturnom i kompozicionom obrascu, oveštalom stilu romana za decu. Ovde više nije reč samo o svežini u domenu savremene romaneskne produkcije, ovaj roman daleko premašuje takvu razinu i, u izvesnom smislu, postavlja u žarište drugačije parametre i u domenu kritičke i u domenu čitalačke recepcije. Kao i svi Petrovićevi romani, Deca Bestragije jesu namenjena zahtevnom čitaocu koji od književnosti očekuje intelektualni i emocionalni angažman i izazov, pustolovinu imaginacije, u najboljem smislu te reči", kaže se u obrazloženju žirija.


Uroš Petrović se pored pisanja bavi i slikanjem i umetničkom fotografijom. Član je Mense Srbije. Kao koautor programa "NTC sistem učenja", gostujući je predavač u školama i na fakultetima, u zemlji i inostranstvu. U velikom broju domaćih i stranih časopisa objavljuje članke i fotografije. Dobitnik je i najprestižnijih nagrada za fotografiju. Osnivač je "Mensa World Photo Cup-a", globalnog fotografskog takmičenja. Jedan je od najuspešnijih rešavača IQ - X testa na svetu.


Nagrada "Rade Obrenović" biće uručena 6. decembra, u okviru manifestacije "Decembarski Zmajdani".