U Beogradu će se danas održati nacionalna konferencija "Dužna pažnja u borbi protiv nasilja nad ženama u Srbiji", u kojoj će učestvovati ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić i ministar prosvete Tomislav Hovanović.

Sigurne kuće u SrbijiOve godine je sigurne kuće u Beogradu koristilo 253 žena i dece, a svakodnevno između 40 i 55 žena i dece koriste usluge sigurnih kuća. Osim u Beogradu, Sigurne kuće postoje u Novom Sadu, Somboru, Zrenjaninu, Pančevu, Kragujevcu, Nišu, a u međuvremenu zatvorene su u Leskovcu, Zaječaru i Smederevu.


Na konferenciji će govorite i državni sekretari ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i zdravlja Brankica Janković i Vladimir Đukić, stalna kooridnatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji i predstavnica Programa Ujedinjenih nacija u Srbiji Irena Vojačkova - Solorano, direktor UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen-Lo, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović, kao i direktor policije Milorad Veljović.


Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici u Beogradu Vesna Stanojević rekla je Tanjugu da je tokom ove godine u Srbiji u porodičnom nasilju nastradalo 76 osoba, od čega 45 žena, prema podacima Savetovališta koji su uzeti iz štampe i policijskih izvora, što je skoro duplo veći broj nego prethodne godine kada je stradalo 28 žena.


Telefon savetovališta protiv nasilja u porodici od početka godine do sada je pozvalo 3.000 žena koje imaju problem sa porodičnim nasiljem, od čega 328 žena došlo na neposredne razgovore, iznelo svoj prolem i kako bi dobilo podršku.

Autonomni ženski centar će povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama organizovati akciju "Potpisujem da ....", dok će se obeležavanju priključiti i političke stranke.

Socijaldemokratska partija Srbije organizovaće akciju "Bezbedan Voždovac za žene i devojke" dok će gradski odbor Socijalističke partije Srbije Novi Sad i Forum žena SPS Novi Sad će ovaj dan obeležiti akcijom "Nije u redu ćutati".

I Ženska mreža URS-a organizovaće konferenciju za novinare u Svilajncu.

Kako bi dala svoj doprinos ovoj važnoj borbi, Yumama je, zajedno saCentrom za mame, danas objavila infografik sa uznemiravajućim statističkim podacima o nasilju nad ženama u Srbiji, a koji možete pogledati OVDE.