Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tablet računari umesto knjiga

Učenici Srednje škole za informacione tehnologije ITHS prvi u Srbiji imaju priliku da otkriju kako izgleda učiti na tablet računaru.

  Izvor: Foto: Promo

Ovo je prvi takav projekat u Srbiji, a tablet kao redovno nastavno sredstvo postoji u svega nekoliko škola u svetu. Zahvaljujući tabletima, učenici mogu da komuniciraju onlajn sa profesorima od kuće, što iz korena menja nastavu.

"Ono što su nekada bile obimne knjige, rečnici i pravopisi, sada se otvara samo jednim klikom na tablet računaru. Učenici ovako brže i lakše mogu da uče pravopisna pravila i gramatiku, da vežbaju veštine pisanja na sopstvenom blogu, a lektiru čitaju u elektronskom obliku", kaže Aleksandra Prokopijević, profesor srpskog jezika i književnosti u Srednjoj školi za informacione tehnologije ITHS (www.iths.edu.rs).

Matematiku, koja je mnogima bila bauk, učenici sada doživljavaju kao igru i uživanje. Umesto šestarom i lenjirom, koji su nekada bili nezaobilazni na časovima geometrije, sada, zahvaljujući brojnim matematičkim aplikacijama, pravilne kružnice i trouglove crtaju u samo nekoliko poteza onlajn.

Ni časovi istorije više nisu dosadni.

"Mi smo dokaz da čak i istoričari, koji se često smatraju konzervativnim, mogu da se modernizuju. Uz pomoć tablet računara, deci je pružena mogućnost da ‘dotaknu’ i dožive istoriju. Do juče su morali da listaju udžbenike i gledaju neke zastarele fotografije, dok sada, samo jednim klikom na tabletu, mogu da dožive ono što su čuli na času. Uz pomoć video igrice, učenici mogu da ‘zavire’ u neku istorijsku bitku; da saznaju, na primer, kako su izgledali i borili se vojnici u srednjem veku", kaže Aleksandar Markov, profesor istorije u Srednjoj školi za informacione tehnologije ITHS.

Deca su sada više motivisana i radije idu u školu.

"Preko tablet uređaja možemo da gledamo slike, video materijale, pravimo animacije, pišemo. Lakše pratimo nastavu. Sa aplikacije ‘Google Play Store’ mogu da skinem bilo koju aplikaciju koju želim da koristim za učenje. Mnogo je lakše, jer umesto ranca punog knjiga nosim samo jedan mini računar”, kaže Vanja Janković, učenica prvog razreda Srednje škole za informacione tehnologije ITHS.

Pre samo nekoliko meseci, u jedanaest holandskih osnovnih škola uvedeni su tablet računari. Oko hiljadu dece potpuno je prešlo je na učenje gradiva sa tablet računara, a njihova nastava je u potpunosti prilagođena ovakvom načinu rada. Ovakve "Stiv Džobs škole", kako su ih popularno nazvali, u budućnosti će, izgleda, biti sasvim uobičajena stvar.

Upotreba informacionih tehnologija je neizbežna u modernom obrazovanju. Stručnjaci predviđaju da će se novi obrazovni sistem u potpunosti oslanjati na laptopove i tablet računare.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica