Britanski lekari objavili su rezultate svoje studije u časopisu „Međunarodni dnevnik akušerstva i ginekologije“. Odatle saznajemo da su se oni služili zdravstvenim kartonima 144 hiljade žena koje su prvo dete rodile carskim rezom između 2004. i 2011. godine i da je 52 procenta ovih žena izabralo da svoje drugo dete rodi bez pomoći ovog zahvata.

Od porodilja koje su napravile ovakav izbor, čak 63 odsto je imalo uspešan porođaj. Zanimljivo, kod žena tamne boje kože zabeleženo je nešto manje uspeha (50 procenata u odnosu na 66 procenata kod belih žena), dok su majke starije od 34 godine postigle niže rezultate u osnosu na žene od najviše 24 godine (59 odsto starijih prema 69 kod mlađih).

„Ovi rezultati su prilično ohrabrujući jer pokazuju uspešno rađanje drugog deteta prirodnim putem, iako pri prvom porođaju to nije bio slučaj“, ističe Džon Torp, zamenik urednika magazina „Međunarodni dnevnik akušerstva i ginekologije“.

Ipak, dr Hana Najt, koja je bila na čelu ovog tima istraživača, naglasila je da odabir vaginalnog porođaja nakon što je prvo dete rođeno carskim rezom može dovesti i do komplikacija i potrebe za hitnim carskim rezom. Naravno, one porodilje čiji je prvi porođaj, izveden ovim zahvatom, protekao bez komplikacija su kandidati za bezbedno vaginalno rađanje narednog puta.