Na sednici Skupštine grada, odbornici su usvojili Odluku o pravima deteta u oblasti finansijske podrške porodici sa decom na teritoriji grada Beograda, Odluku o izmenama i dopunama Odluke o mreži osnovnih škola u Beogradu i Odluku o izmenama i dopunama odluke o finansiranju nastavnika razredne nastave angažovanih za obavljanje poslova u produženom boravku učenika trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola.


Što se tiče odluke o pravima deteta u oblasti finansijske podrške porodici sa decom na teritoriji grada Beograda, ona utvrđuje dodatna prava, veći obim prava utvrđenih zakonom i povoljnije uslove za njihovo ostvarivanje.

"Odlukom je utvrđeno da pravo na naknadu ukupnih troškova boravka ostvaruje treće i svako naredno dete u porodici, dete korisnika prava na novčanu socijalnu pomoć, dete ratnog vojnog invalida i civilnog invalida rata od prve do četvrte grupe iz oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine, dete sa smetnjama u razvoju za koje nije ostvareno pravo na dečji dodatak i koje nije upisano u posebnu vaspitnu grupu", izjavila je Ljiljana Jovčić, sekretarka za obrazovaje i dečju zaštitu.

Naime, ova odluka daje podršku porodici i predstavlja uvođenje pronatalitetnih mera u socijalnu politiku grada i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom listu grada Beograda”.

Kada je reč o Odluci o izmenama i dopunama Odluke o finansiranju nastavnika razredne nastave angažovanih za obavljanje poslova u produženom boravku učenika trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola, ona je dopuna Odluke iz 2011. godine, koja je dopunjena i prethodne.

Nadležno ministarstvo, međutim, nije imalo finansijskih sredstava za celodnevnu nastavu trećeg i četvrtog razreda jedne beogradske osnovne škole. Zbog toga su se roditelji učenika ove škole obratili Sekretarijatu. Resorno ministarstvo predložilo je da jedinica lokalne samouprave može organizovati ovakav oblik nastave ukoliko za to obezbedi sredstva, što je pravni osnov jučerašnje odluke.

Uz to, sekretarka je, govoreći o Odluci o izmenama i dopunama Odluke o mreži osnovnih škola u Beogradu, istakla da izdvojeno odeljenje Osnovne škole „Vasa Pelagić”, koja ima 2.250 kvadratnih metara, savremeno opremljen učionički prostor i kabinete, ima sve uslove da se formira kao samostalna škola. Ona će od naredne školske godine nositi naziv OŠ “Kraljica Marija”.