Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mališani pobeđuju kancer

Iz Britanije nam stižu lepe vesti: sve je više dece koja dobijaju bitku protiv raka! Procenat izlečenih u poslednjih pet godina porastao je na 82 odsto!

  Izvor: Foto: Thinkstock

Prosečno, više od osam od desetoro dece kojima je dijagnostifikovan kancer uspeva da preživi, pokazuju rezultati istraživanja britanskog udruženja "Istraživanje raka UK".

Šezdesetih godina dvadesetog veka, beleženi su tužni i obeshrabrujući rezultati – samo troje od desetoro dece uspevalo je da preživi rak, ali je ova brojka vremenom rasla. Tako je devedestih godina procenat izlečenih mališana bio 79 odsto, a u poslednjoj dekadi je čak 82 procenta dece obolele od raka ozdravilo!

Poslednjih godina, naročito brz napredak primećen je u slučajevima izlečenja od raka jetre i kostiju.

Ipak, udruženja koja pokušavaju da podignu svest o ovoj bolesti i pomognu obolelima podsećaju da se borba protiv raka ne sme završiti radošću zbog ovih dobrih vesti. Ona napominju da postoje određeni oblici ovog oboljenja (poput neuroblastoma) koji su izuzetno retki i čija je stopa izlečenja niža.

Profesorka Pem Kirns, direktorka birmingemske jedinice udruženja "Istraživanje raka UK", izjavila je za "Dejli mejl":

"U poslednjih pet godina, kada smo napredovali u istraživanjum, prosečno je više od osmoro dece preživelo rak, ali je neophodno više od rada koji je uložen u poslednjih pet godina da bi se došlo do novih saznanja o mogućnostima lećenja. Uz to, važno je da se koncentrišemo i na to kako pomoći izlečenima da nastave sa svojim životom nakon izlečenja."

Kirnsin kolega, profesor Džonson dodao je:

"Nadamo se da naš trud neće biti uzaludan i da će rezultirati daljim porastom broja izlečene dece!"

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica