Učenici šestih i sedmih razreda iz različitih krajeva Srbije imaće priliku da se u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu druže, razmene iskustva, nauče korisne stvari i dobro zabave.


Uz pomoć Kancelarije za mlade iz Novog Pazara, deca će zajedno ići na izlete i u obilaske spomenika kulture, provešće po jedan dan na teritoriji opština Tutin i Sjenica, takmičiće se u sportskim disciplinama, pohađaće radionice i ići zajedno u pozorište. Cilj je da se kroz ove aktivnosti doprinese osnaživanju međuetničkog dijaloga i promovisanju mira i razumevanja među najmlađima.


Susret učenika, koji će trajati do 6. oktobra, je deo projekta bratimljenja četiri osnovne škole iz Novog Pazara, i po jedne iz Sjenice i Tutina, sa šest škola iz Beograda, Vranja, Niša, Novog Sada i Kragujevca. Domaćini nekoliko stotina učenika biće njihovi vršnjaci iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina, a za nastavnike je obezbeđen hotelski smeštaj.


Susret učenika predstavlja nastavak izuzetno posećene nedelje kulturnih manifestacija "Snaga različitosti", koja je održana u avgustu, a predstavlja deo projekta "Unapređenje ljudske sigurnosti u Jugozapadnoj Srbiji" koje sprovode Ujedinjene nacije.