Izvor:24sata

U registar blizanaca u Novom Sadu do sada je upisano 350 blizanačkih parova. 

Projekat sprovodi više od 20 istraživača, profesori sa Odseka za psihologiju Filozofskog fakuleta i profesori Medicinskog fakulteta, kao i studenti.


Među 125 parova blizanaca koji su do sada učestvovali u studiji čak 40 odsto su jednojajčani blizanci.

"Ispituje se njihovo zdravstveno stanje, osobine ličnosti, načini prilagođavanja okruženju, sklonost ka rizičnim ponašanjima. Za sada imamo preliminarne rezultate koji pokazuju, na primer, da je konzumiranje cigareta u većoj meri određeno genetskim faktorima, 56 odsto, a u manjoj meri faktorima sredine, 44 odsto", kaže dr Smederevac, dodajući da će prvi zvanični rezultati biti objaveljni u oktobru kada budu završene DNK analize.

Ne postoje zvanične procene koliko u Srbiji ima blizanačkih parova  ali se pretpostavlja da ih je oko 70.000. Prvi put u našoj zemlji sprovodi se istraživanje o blizancima i formira registar blizanaca i zbog toga je ovo značajan korak. Jednojajčani blizanci dele 100 odsto genskog materijala, a dvojajčani 50 odsto kao bilo koji drugi brat i sestra. Međutim, i jedni i drugi odrastaju u istim porodičnim uslovima, a njihovim poređenjem može se utvrditi za koji aspekt razvoja je važnije nasleđe, a za koji sredina, kaže dr Snežana Smederevac, koordinatorka projekta i profesorka na Odseku za psihologiju.


Istraživanje će biti nastavljeno od septembra. Svi blizanci koji žele da budu deo ove zanimljive studije mogu se prijaviti za učestvovanje popunjavanjem formulara na www.blizanci.rs. Svi podaci koji se dobijaju tokom istraživanja su tajni i anonimni i koriste se isključivo u naučnoistraživačke svrhe.