Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Antibiotici nisu neophodni u lečenju sinuzitisa kod dece

Američki pedijatri promenili su način lečenja akutne infekcije sinusa kod mališana.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Novi način lečenja zapaljenja sinusa kod dece u Americi ne podrazumeva uvođenje antibiotika odmah po dijagnostikovanju, kao što je do sada bio slučaj.

Umesto toga, lekari mogu da sačekaju nekoliko dana da vide da li će poboljšanje doći samo od sebe. Nova uputstva za lečenje objavljena su na sajtu Pediatrics.com i predstavljaju rezultat brige u vezi sa prekomernom upotrebom antibiotika kod dece i njenim posledicama koje mogu obuhvati rezistentnost na određene vrste antibiotika.

Akutni bakterijski sinuzitis se definiše kao skup upornih znakova infekcije sinusa koja traje više od 10 dana. Najčešći simptomi su curenje iz nosa, uporan kašalj, glavobolja i groznica. Većina slučajeva sinuzitisa se razvija od prehlade, koje traju u proseku od pet do sedam dana. Iz tog razloga se pribegava čekanju sa antibioticima, da se ne bi desilo da se prehlađenoj deci bespotrebno uvedu antibiotici.

Povezane vesti

Specijalista za lečenje bolesti sinusa u bolnici Lenok Hil u Njujorku, doktor Džordan Džeferson posavetovao je roditelje da potraže pomoć od pedijatara koji su vešti u dijagnostici i praćenju upale sinusa, a da to posebno važi za decu sa hrončnim upalama:

"Lečenje hronične upale sinusa nije jednostavno, a mislim da je važno da pacijenti dobiju lekara koji zaista razume bolest jer on može sa sigurnošću da utvrdi da li antibiotici neophodni", objasnio je on za magazin "Pediatrics".

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica