U novosadskom vrtiću "Spomenak" zaraženo je dvoje dece u jaslenoj i dvoje u mlađoj predškolskoj grupi. Svi roditelji su obavešteni nakon što je jedna majka, koja je među prvima saznala da je njena ćerka zaražena ovim velikim glistama, obavestila vaspitače u vrtiću.

Roditelji su panici jer se plaše da je obolele još dece, a pojedini optužuju PU "Radosno detinjstvo" za zarazu do koje je, kako navode, došlo zbog loše higijene.  Pantljičaru obično izaziva jak svrab u analnoj i vaginalnoj regiji, dok se u stolici mogu videti jajašca gliste, ali lekari upozoravaju da ovi simptomi mogu izostati

U "Radosnom detinjstvu" istuču da nema razloga za paniku i da su preduzete sve higijenske mere kako ne bi došlo da epidemije.

"Jedan roditelj je pre dve nedelje obavestio upravu da je kod njegovog deteta utvrđen nalaz na veliku dečju glistu. Odmah smo pooštrili higijenske mere, obavestili Institut za javno zdravlje, kao i sve roditelje na koje smo dodatno apelovali da svoju decu obavezno odvedu kod lekara i na laboratorijsko ispitivanje," izjavila je za "24 sata" Vanja Cimbaljević, rukovodilac službe preventivne zdravstvene zaštite PU "Radosno detinjstvo".

U Institutu za javno zdravlje Vojvodine ističu da je, uz uput lekara, test na prisustvo parazita besplatan i apeluju na roditelje da dovedu decu.