Za većinu mališana leto je omiljeno godišnje doba. Nema škole, više je vremena za druženje i uživanje, a posebnu radost pričinjava odlazak na bazen. Međutim, opasnost od utapanja samo je jedna od mnogih koje vežemo za boravak na bazenu.

Da bi se roditelji opustili i uživali, a deca mirno i sigurno igrala i plivala, osmišljen je uređaj koji nepogrešivo detektuje opasnost i automatski alarmira.

Ovaj uređaj sastoji se iz tri komponente – jedne narukvice za plivača, druge za roditelja ili spasioca i glavnog prenosivog uređaja koji je povezan bežično sa narukvicama kada su u vodi ili van nje.

Ukoliko sistem detektuje plivača u nevolji, audio, vizuelni i vibracioni alarm se aktivira na sve tri komponente, a uređaj takođe sadrži upozorenje u slučaju nestanka struje, signala van dometa, neispravnosti ili ukoliko je plivač skinuo svoju narukvicu.

Prema rečima doktora Grema Snajdera, inžinjera i doktora pedijatrijske hitne medicine na Univerzitetu u Severnoj Karolini, roditelji mogu da podese parametre kada će uređaj da upozorava. Tako, na primer, za dete koje je tek prohodalo, alarm će se odmah upaliti ili posle nekoliko minuta za veće dete koje već zna da pliva i roni.

Pogledajte kako funkcioniše ovaj izum i šta o tome kaže njegov tvorac: