Izvor: Blic

Republička upisna komisija jutros je donela odluku o odlaganju današnjeg testa iz matematike, a na osnovu dokaza o postojanju nedozvoljenih kopija istog. Budući srednjoškolci će test polagati sutra u 12 časova, a rezervni testovi će, prema rečima ministra prosvete Srbije Žarka Obradovića, danas biti štampani u MUP-u.

Test iz srpskog jezika regularanMinistar prosvete Srbije Žarko Obradović izjavio je danas da ne postoje dokazi da je na jučerašnjem polaganju testa iz srpskog jezika bilo neregularnosti, ali da je Republička upisna komisija dobila nekoliko mejlova koji su prosleđeni Ministarstvu prosvete.


"U večernjim satima novi testovi će biti distribuirani školama, a čitav proces distribucije do školskih uprava nadziraće i policija", rekao je Obradović danas novinarima u Skupštini Srbije.


Prema rečima ministra, juče su na adresu Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja prvo stigle informacije od roditelja i nastavnika o tome da postoji mogućnost zloupotreba u proceduri sprovođenja završnog ispita iz matematike, a kasnije i pismeni dokazi.


Upravi kriminalističke policije predati su svi dokazi i dokumentacija kako bi se utvrdilo ko je ukrao i prosledio ove testove, o čemu će javnost biti naknadno obaveštena.


Pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić izjavio je danas da pomeranje polaganja testa iz matematike na maloj maturi ne bi trebalo da pomeri rokove za dalju proceduru za upis u srednje škole.