JKP "Zelenilo - Beograd" opremiće dečja igrališta u Beogradu novim modernim spravama za igru – vrteškama, toboganima, ljuljaškama na osnovu, novih standarda koji propisuju bezbednosne uslove u projektovanju, ugradnji i korišćenju rekvizita.

Vršilac dužnosti generalnog direktora JKP "Zelenilo - Beograd", Vladimir Bogićević izjavio je da su sprave rađene po svetskim standardima, ali da su domaće proizvodnje:

"Ideja je bila da imamo igralište sa domaćim rekvizitima, što smo mi i postigli. Zadovoljan sam i tempom kojim je sve ovo urađeno, a ostvarene su i znatne uštede. Sada imamo liniju od deset tipskih rekvizita koji su testirani na Mašinskom fakultetu", rekao je Bogićević.

Da su nova igrališta bezbednija, ali i funckionalnija, budući da su sprave grupisane po uzrastu, potvrdila je i projektantkinja Radmila Vukadinović:

"Novina je to što su rekviziti podeljeni po uzrasnim grupama  od dve do pet i od pet do 12 godina, a imamo i dva koji su prilagođeni deci sa posebnim potrebama. Na igralištima će biti postavljene table na kojima će pisati koji rekvizit je namenjen kom uzrastu. Dugotrajnost ovih proizvoda zavisi od njihovog pravilnog korišćenja", istakla je Bogićevićeva.

U izradnji rekvizita su korićeni drvo, najčećše hrastovina, aluminijum, polipropilen, polietilen, a osnova konstrukcije je izrađena od čelika. Zanimljivo je da sprave nose srpska imena, pa je tako ljuljaška "Milica", klackalica "Tanja", njihalice "Saša" i "Ana", a tobogan "Marko".


Prvo igralište koje će biti modernizovano krajem sledeće sedmice nalazi se na međublokovskoj zelenoj površini na  Novom Beogradu na Bulevaru Mihajla Pupina.