Naučnici sa "Kings" koledža u Londonu ustanovili su da se na osnovu DNK analize fetusa (iz majčine krvi) sa velikom preciznošću može otkriti da li je fetus podložan Daunu ili ne.

U ovom istraživanju, čije je rezultate preneo britanski dnevni list Gardijan 7. juna 2013. godine, učestvovalo je 1.000 trudnica.

Daunov sindrom je oboljenje uzrokovano kopijom trizomijom hromozoma 21, a osobe sa ovim sindromom karakterišu specifičan izraz lica i umna zaostalost.

Trenutno se test na Daunov sindrom obavlja između 11. i 13. nedelje trudnoće. Test se vrši tako što se ultrazvukom proverava da li fetus ima višak tečnosti u predelu vrata, što može biti pokazatelj Daunovog sindroma. Trudnici se  takođe proverava nivo određenih proteina i hormona. Na osnovu tih rezultata lekari utvrđuju da li postoji mogućnost da dete ima Daunov sindrom. Ovakvi testovi su samo indikatori a na osnovu rezultata, stručnjaci procenjjuju da li postoji potreba za dva invazivna, potencijalno rizična testa – biopsiju horionskih resica i amniocentezu. Biopsija hormonskih resica podrazumeva testiranje malog uzorka posteljice, a amniocenteza je procedura kojom se uzima plodova voda iz materice, koja se šalje na laboratorijske analize radi određivanja kariotipa bebe, odnosno broja i izgleda hromozoma. Ovi testovi u jednom od sto slučajeva mogu dovesti do pobačaja.

Međutim, novi, DNK, test je konkretniji i pokazuje, sa skoro potpunom preciznošću, da li će se beba roditi sa Daunovim sindromom ili ne. Posebno je važno i to što je sam proces testiranja manje agresivan.