Cerebralna paraliza (CP) pogađa dvoje do troje od hiljadu dece u Americi, a posledica je nedostatka kiseonika u mozgu pre porođaja, kao i u ranom periodu života novorođenčeta. Ovo oštećenje koje se manifestuje u mentalnim i motornim poremećajima, do skoro se smatralo bespovratnim. Pojedinačni uspešni slučajevi korišćenja matičnih ćelija iz krvi pupčanika u tretmanu ove bolesti pokazali su značajne znake poboljšanja stanja dece koja su tretirana.    


Da bi se uspešnost tretmana CP matičnim ćelijama kod ovakvih slučajeva najzad i zvanično potvrdila, otpočeta je prva, potpuna studija na Univerzitetu u Džordžiji (USA), a uskoro treba da startuje i u Monaš medicinskom centru u Melburnu (Australija). Jedan od razloga pokretanje ovakve studije u Australiji leži i u činjenici da trenutno australijske porodice troše oko 40.000 dolara za lečenje njihove dece obolele od CP u Americi. Jedan od primera je i bračni par iz Brizbejna, Stefan i Gabrijel Arcer, koji su obezbedili medicinski tretman svome sinu Zaku, obolelom od CP praćene epilepsijom posle pada u četvrtom mesecu života. Četiri meseca posle ubrizgavanja matičnih ćelija iz pupčane krvi, Zakovi su se pokreti sa desne strane poboljšali, a broj epi napada sa 100 je pao na 20 dnevno.


Kliničke studije koje se sprovode i koje će se sprovoditi, odvijaju se pod strogim, kontrolisanim uslovima. Uzorci matičnih ćelija koje se koriste za ovu svrhu, moraju odgovarati strogim pravilima koje važe u Americi i EU, a koji se odnose na kvalitet uzorka. Ovakvi kriterijumi bi trebalo da obezbede uspešnost studija, a samim tim i potvrdu tretmana. Na ovim primerima se može videti u kom pravcu se kreće upotreba matičnih ćelija.


Jedina banka matičnih ćelija koja u našoj zemlji može da pruži uslugu čuvanja matičnih ćelija iz krvi, pupčanika i mlečnih zuba je Future Health (Engleska). U praksi je potvrđen značaj koji Future Health pridaje kvalitetu, odnosno posedovanju HTA sertifikata (obuhvata GMP, GLP i ISO standard). Posedovanje ovog sertifikata je dokaz da ceo process – od uzimanja uzorka, preko njegovog transporta, obrade i skladištenja, obezbeđuje kvalitet uzorka koji je prihvatljiv za najviše kliničke standarde, odnosno za sve zemlje EU. Dakle, budući i postojeći klijenti (Future Health laboratorija u UK je obradila i sačuvala uzorke iz više od 53 zemlje sa 4 kontinenta) mogu biti sigurni da će im eventualni tretman matičnim ćelijama koje su sačuvali biti omogućen na svim klinikama EU.