Zanimljivi porodiljski paket trudnice u Finskoj dobijaju od 1938. godine, a od nastanka tradicije kutija mladim majkama olakšava prvi susret sa roditeljstvom. Ovakva vrsta pomoći osmišljena je kako bi sve bebe imale isti početak života, jednake uslove bar prvog dana, bez obzira odakle dolaze, gde žive i ko su im roditelji. Trudnice u Finskoj danas imaju opciju da biraju između novčanog iznosa od 140 € i  kutije, ali se 95 odsto njih odlučuje za kutuju.


Paket je na raspolaganju svim trudnicama, a sadrži vreću za spavanje, benkicu, proizvode za spavanje, pelene, čarape, rukavice, kapice, slikovnicu, igračkicu za rast zubića, posteljinu i mali dušek na dnu kutije. Proizvodi su se menjali tokom godina, a prva kutija je pored dušeka, uglavnom sadržala tkanine jer su majke tada same šile odeću deci. Mnoge bebe su prvu noć života provele upravo u ovoj kutiji.


Na početku su se porodiljski paketi dodeljivali samo porodicama sa niskim primanjima, ali se to nedugo zatim proširilo na sve trudnice. Jedini uslov je bila obavezna poseta doktoru pre četvrtog meseca trudnoće, što je olakšalo i umnogome doprinelo boljem zdravlju i mama i beba. U narednom periodu u Finskoj znatno se smanjila stopa smrtnosti novorođenčadi, za šta je, donekle, zaslužna upravo ova kutija.